Fakta om
Sömn
- För att kunna somna inom 15 minuter efter att man lagt sig behöver hjärnan vara förberedd på sömn. Det blir man genom att ägna sig åt sånt som inte aktiverar hjärnan två timmar innan sänggång. Stäng av dator och mobil eller använd dem endast till t ex att lyssna på musik eller attläsa texter som inte “drar igång” hjärnan.
- Håll samma rutiner varje dag, oavsett om det är vardag eller helg, skolvecka eller lov. Vi människor mår bäst av regelbundenhet.
- Genom att gå eller cykla till skolan eller vistas ute på första rasten kan ditt barn få dagsljus på morgonen. Det är viktigt för regleringen av kroppsklockan och gör att man lättare somnar på kvällen.
- När man äter frukost går en signal till hjärnan om att sänka natthormonet melatonin. Det gör att man piggnar till snabbare på morgonen och hjälper till att hålla kroppsklockan.
- Om du behöver väcka ditt barn på morgnarna för att han/hon ska hinna till skolan så behöver ni se till att de kommer i säng tidigare.
- Begränsa tiden rejält för skärmtid som aktiverar hjärnan, t ex dataspel, YouTube-klipp, och skrollande på sociala medier, t o m under dagtid. Det finns en koppling mellan den totala skärmtiden under dagen och svårigheter med insomning samt förkortad sömn.
- Var en god förebild och föregå med gott exempel. Barn gör inte som vi säger, de gör som vi gör. Om du som förälder visar att sömn är viktigt och ska prioriteras så kommer det att gå fram.
Studier på gymnasieungdomar och sömn visar att de ungdomar som har föräldrar som hjälper dem att komma i säng i tid mår bättre och det går bättre för dem i skolan. Fortsätt att hjälpa dem även om de säger att de inte vill och/eller behöver det! Ni gör dem en stor tjänst då de flesta ungdomar inte är mogna ansvaret förrän upp i 20-årsåldern.
Om ditt barn visar symtom på sömnbrist, t ex nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, problem med insomning bör man ta kontakt med vårdcentralen för individuell hjälp med detta. Det faller under kategorin egenvård vilket inte ingår i elevhälsans uppdrag.
Senaste artiklarna inom Sömn
Följ oss på sociala media!
Experten svarar om frågor kring Sömn
NYHETSBREV
Håll dig uppdaterad med relevant information för dig som har barn i skolan.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
Nyhetsbrev Vårdnadshavare
”*” anger obligatoriska fält
Är du intresserad av ett specifikt ämne?
Hantera samtycke
För att ge en bra upplevelse använder vi teknik som cookies för att lagra och/eller komma åt enhetsinformation. När du samtycker till dessa tekniker kan vi behandla data som surfbeteende eller unika ID:n på denna webbplats. Om du inte samtycker eller om du återkallar ditt samtycke kan detta påverka vissa funktioner negativt.
Funktionell Always active
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är absolut nödvändig för det legitima syftet att möjliggöra användningen av en specifik tjänst som uttryckligen begärts av abonnenten eller användaren, eller för det enda syftet att utföra överföring av en kommunikation över ett elektroniskt kommunikationsnät.
Alternativ
Den tekniska lagringen eller åtkomsten är nödvändig för det legitima syftet att lagra inställningar som inte efterfrågas av abonnenten eller användaren.
Statistik
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för statistiska ändamål.
Den tekniska lagringen eller åtkomsten som används uteslutande för anonyma statistiska ändamål. Utan en stämningsansökan, frivillig efterlevnad från din Internetleverantörs sida, eller ytterligare register från en tredje part, kan information som lagras eller hämtas endast för detta ändamål vanligtvis inte användas för att identifiera dig.
Marknadsföring
Den tekniska lagringen eller åtkomsten krävs för att skapa användarprofiler för att skicka reklam, eller för att spåra användaren på en webbplats eller över flera webbplatser för liknande marknadsföringsändamål.