Hur tar man snacket – the talk?

10 maj, 2024

Både på film och i verkligheten brukar det vara skräcken med the talk – att samtala om sex – både för ung och vuxen. Men behöver det verkligen vara så svårt? 

Sara Olsson är sexrådgivare, författare och driver företaget Ordlust. Hon har privatklienter i alla åldrar både i Stockholm, Sundsvall och online samt har hon samarbeten med bland andra VårstaHUR i Härnösand, BLANCHEstories i Stockholm samt Ondraseks läkarmottagning i Sundsvall.

Sara Olsson

Varför känns det så besvärligt att prata om sex?

Det är ett ämne som är intimt, som handlar om vårt eget innersta. Det handlar mycket om integritet, men också om att ämnet är tabu trots att det ju är förutsättningen för vår existens och källa till så mycket glädje för människan. 

Hur tar man samtalet om sex?

Först och främst är det bra att se det mer som något pågående, som många samtal om ämnet som dyker upp där det passar, i glimtar, istället för Det stora samtalet om sex. Det avdramatiserar! 

Vad kan man tänka på för att få till bra samtal om samliv?

Något jag ofta hör om är att unga fått mer av varningar till sig om vad sex kan innebära, än att vuxna pratat om det härliga med sex, lust och relationer. Unga vill veta mer om allt det fina med att skapa relationer, att känna lust och att ha sex på sätt som blir bra. 

Hur lär man den unga att sätta gränser?

Att flytta fokuset från nej till ja, skulle jag säga. Jag upplever att många vuxna behöver jobba med den egna viljan. Vad vill jag säga ja till? Vi får mest lära oss vad vi ska säga nej till, när det gäller sex (i värsta fall får vi lära oss att vi ska säga nej till i stort sett allt). Att hjälpa den unga att känna in sin vilja i vardagens val, när det gäller allt möjligt i livet, kan verkligen vara till hjälp på vägen.

Hur gör jag för att mitt barn ska komma till mig med frågor om sex?

Just att avdramatisera ämnet och prata om det från ett lustfyllt perspektiv skapar en god atmosfär. Ett tips är att medvetet välja ut någon film eller tv-serie som har inslag av romantik och sex, kanske något humoristiskt, och skratta tillsammans, passa på att säga några ord om det ni ser. Ett samtal som hela tiden finns rullande i bakgrunden gör att det är lättare att våga ta upp frågor. 

Vad kan jag göra för att mitt barn ska få ett bra förhållningssätt till sex, lust och relationer som vuxen?

Våra barn betraktar oss och känner in hur vi förhåller oss till världen. Att jobba med sitt eget förhållningssätt till sex, lust och relationer skapar ett bra samtal inom dig själv och du utstrålar det till ditt barn. Det handlar inte alls om att man behöver vara färdigutvecklad som människa, tvärtom! Att visa på att man tar steg successivt i en positiv riktning och vill sig själv väl ger både hopp och verktyg även till barnet att ha ett sådant förhållningssätt. När man faller stiger man upp igen och visar barnet att vägen inte är rak, men att den är intressant och ger erfarenhet.

Artikel skriven av Sara Olsson