”Hur har du haft det idag?”
”Skit i det.”
Ett samtal kan ibland ta slut innan det ens har börjat. Det är mycket som distraherar och som kan sänka samtalskvaliteten till en lång monolog, dåligt lyssnande eller en hänsynslös utfrågning med korthuggna svar. Hur skapar man ett tryggt samtal mellan barn och vuxen?
Samtalscoachen Gunilla von Perner har lång erfarenhet som utbildare i samtals- och frågemetodik. Hon har bland annat arbetat i skolor och som samtalsstöd inom Kriminalvården samt som handledare på Självmordslinjen.
Vad är första steget till att skapa ett gott samtal, Gunilla?
Att samtalet blir av är det viktigaste av allt! Oavsett om det blir så futtigt som att det slutar innan det ens har börjat.
Vad är det vi missar eller inte förstår när samtal inte blir bra?
Ämnet, tidpunkten, platsen, den som du pratar med, samtalet du hade precis innan är några exempel. Du kan ta dig förbi den korta ordväxlingen i startcitatet ovan:
- bli inte avskräckt, trygga samtal tar tid
- en dålig start behöver inte innebära ett dåligt samtal
- stå stadigt och be ditt barn/eleven om mer tid och lägg in ämnen som kan uppfattas som mindre laddade
- utgå ifrån ett jag-budskap: ”Jag skulle gärna vilja prata med dig om …”
- glöm inte att tacka för att ni kommer att ha eller har haft ett samtal – visa uppskattning.
Hur skapar man goda förutsättningar för samtalet?
Grunderna för ett tryggt samtal kan vara förberedelser av tid, plats och din egen sinnesstämning. Det är vad jag kallar samtalshygien. Samtal behöver få fokus för att bli närvarande, trygga och goda.
Vad är avgörande när samtalet väl är igång?
Frågorna! Tre tankar för att göra samtalet lugnare är följande:
- Undvik enbart ja- eller nej-frågor för att komma djupare i samtalet: Blev du nöjd med klippningen? Ska du bort ikväll? Gick det bra med läxorna? Är du hungrig?
- Ställ inte för ingående frågor för tidigt i samtalet: Vad tyckte de om din presentation idag?
- Stapla inte flera frågor på hög: Hur gick bussfärden? Kände du av illamåendet?
I min bok Samtalstrygg kan du fördjupa dig i grundläggande samtals- och frågetekniker för att bli trygg i vardagliga men även svårare samtal med ditt barn/din tonåring, som att ställa frågor som leder samtalet i den riktning du önskar. Du finner även praktiska tips om hur stämningen blir nyfiken och lyssnandet aktivt.
Hur blir man en bättre lyssnare?
Bli vän med tystnaden. Vilken känsla väcker tystnaden i dig? Träna på att lyssna och förstå och inte lyssna för att ge ett svar. Skillnaden blir stor när du lägger dina egna lösningsförslag åt sidan. Det kan vara en svår uppgift för lösningsorienterade personer på grund av vana att lyssna för att ge svar. Men när du lyssnar för att förstå dyker de utforskande frågorna upp i dig.
Och det här med att lyssna, varför är vi ofta dåliga på att lyssna?
Vi både underskattar och missförstår lyssnandet. Det jag noterar i mina samtal är att vi inte litar på att lyssnandet räcker för att:
- lyssnandet känns improduktivt
- risken finns att samtalet går i fel riktning
- det innebär att vi bli skyldiga att hitta lösningar på allt vi hör.
Så: att samtalet blir av är det absolut viktigaste. Med enkla förberedelser kommer du långt. Lita på att lyssnandet bär på svar. Och på goda frågor!
Artikel skriven av Gunilla von Perner