Till Frågor & svar

Dokumentation Sekretess

Ska jag som mormor lägga mig i?

22 april, 2024

Fråga

Hej,

Jag har ett barnbarn på 14 år som haft oskyddat sex. Nu ska hon till barnmorskan för att bli undersökt för eventuell graviditet. Ingen förälder är med henne dit utan bara hennes 12 åriga lillasyster. Lägger jag mig i om jag går dit och möter upp dem? Kan ju ha många frågor efteråt eller är jag bara fjantig? Föräldrarna jobbar!

Orolig besvärlig mormor

Svar:

Hej du besvärliga mormor.

Innan jag besvarar din fråga om huruvida du bör gå dit och möta upp vill jag säga att jag är mycket förvånad över att ingen av föräldrarna följer med sitt barn i den situation du beskriver. Även om flickan inte vill ha någon av sina föräldrar med – om detta vet jag inget- så ska någon av dem insistera på att följa med sitt barn och ta ledigt från arbetet. Att dessutom låta en lillasyster vara med i föräldrars ställe är helt omdömeslöst. Hela situationen är obegriplig för mig och jag bedömer att en anmälan ska göras till socialnämnden eftersom det finns en risk för att flickan inte ges det stöd hon verkligen behöver av sina vårdnadshavare.

Så till mitt svar om vad du bör göra som mormor. Det rimliga är att du frågar flickans föräldrar om du får följa med henne till barnmorskan i deras ställe. Om er relation är sådan att de inte vill det ska du avstå. Frågan är förstås också vad den tonåriga flickan vill. 

Har inte en anmälan gjorts till socialnämnden så bör den göras. Det finns i nuläget en misstanke om att flickan far illa, både i sina sexuella handlingar men ännu mer på grund av ett bristande stöd från sina föräldrar i en mycket svår situation .  

Hälsningar från Staffan 

24 april 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson