Tiden vi lever i just nu präglas av rädslan för våld, utsatthet och gängkriminalitet. Vi är alla oroliga över hur situationen i samhället ser ut så därför bad vi Nadim Ghazale från Nattvandring.nu som har 17 års erfarenhet som polis, svara på några av våra funderingar.
Hur ser läget ut gällande gängkriminalitet idag, vad är det som har eskalerat?
Situationen som har eskalerat är våldsanvändningen som är totalt hänsynslös och har kommit lägre ner i åldrarna. Gängkriminalitet har alltid funnits i olika skepnader men de senaste fem åren har varit präglade av extremt våld, extremt våld i offentlig miljö med stor risk för att en helt utomstående person skadas. Det är väl den stora skillnaden från då och nu. Det saknas också en tydlig hierarkisk styrning, det är nu barn som mer eller mindre styr barn.
Hur många är kopplade till gängkriminalitet idag?
Enligt polisens officiella uppgifter är det ca 14 000 personer som bedöms vara aktiva i kriminella nätverk och ytterligare 48 000 bedöms ha koppling till kriminella nätverk. Det som är viktigt att komma ihåg är att vi är så marinerade i ordet gängkriminalitet att allt och alla är nu potentiella gärningspersoner och mördare. När polisen säger att det är 40 000 som är kopplade till gängkriminalitet, så kan det vara en springpojke på låg nivå som levererar en väska från punkt a till punkt b men gänget man utför ärendet åt har ett våldskapital. Det är viktigt att komma ihåg i diskussionen.
Tycker du vi får rättvis bild av läget genom media?
Ska jag vara ärlig så tycker jag både och, jag tycker att pressen gör sitt jobb genom att rapportera men det pressen också gör är att de profiterar på klick och läsning på sin artikel. Det har en allmännyttig funktion men eftersom de profiterar på det och det är ett ämne där många är intresserade gör det att pressen driver frågan. Det ger inte alltid en rättvis bild.
Hur kommer det sig att yngre och yngre personer kopplas till gängkriminalitet?
Frågan är helt omöjlig att svara på kort, men vi har idag unga som växer upp med riktigt dåliga förhållanden, med det som vi pratar om som riskbeteende och riskfaktorer. Barn växer upp utan förebilder, låg moral, utan framtidstro och med en glorifiering av gängkulturen. Då finns risken att någon plockar upp dem. Gängen har regler och ramar vilket i många fall saknas hemma vilket unga uppskattar. De erbjuder ekonomisk och fysisk trygghet samt knivskarpa regler. Det blir väldigt tydligt för de unga vad som gäller. Det bidrar också till en väg till en karriär i en värld där de kanske känner sig mer hemma än i övriga samhället.
Straffmyndighet eller straffen skulle jag säga inte är något som de tar i beaktning. Det är en del av spelet och en del av det de håller på med. Så det tror inte jag är en del som avskräcker avsevärt.
Hur kan man som anhörig och förälder förebygga att ett barn i ens närhet hamnar i gängkriminalitet?
Som förälder behöver man ta ett ökat föräldraansvar över sina barn, vilka umgås de med? Varifrån kommer deras pengar? Kolla deras swish. Vilka pratar de med online? Vilka kretsar rör de sig i? Vuxennärvaron är extremt eftersatt i vårt samhälle. Vi behöver opinionbilda oss och arbeta tillsammans. Vi behöver se till varandras barn, lär känna barnen i din omgivning. Vad för förutsättningar har dina barns kompisar? Är barnen ätit? Varför har de kanske inte ätit? Behöver man göra en orosanmälan? Man behöver generellt ta ett ökat ansvar. Du kan engagera dig som rastvakt eller nattvandrare.
Vad kan samhället i stort göra för att förebygga?
Den stora massan medborgare måste inse att man behöver spela den rollen man gör. Man behöver också engagera sig i sitt lokalsamhälle och försöka bidra där man redan finns. Det är också viktigt att som vuxen existera i det offentliga rummet som en god förebild. Sträck ut en hand och fråga hur någon har det. Man behöver kliva utanför sin comfort zone för att spela den preventiva rollen. Det är inte civilsamhället som ska lösa gängkriminalitetsproblematiken utan det ska verka långt innan barnen ens är påtänkta gängkriminella.
Hur ska man agera om man märker av ett riskbeteende så som att ens barn får ett annat typ av swishflöde eller om man hittar en krypteringsapp på telefonen?
Som förälder till ett barn som är minderårig så har du ansvar för personens ekonomi, så det är ditt föräldraansvar att ta reda på vart pengarna går. Ställ de obekväma frågorna till barnen. Jag vill till och med gå steget längre och säga att man behöver ha koll på vart ens barn rör sig. För att kunna ställa frågor och få ärliga svar från barnen så måste du ha byggt upp en relation och en trygghet så att barnet anförtror sig till dig. Förskolan måste också tidigt se om föräldrar är kapabla till att vara föräldrar och annars behöver man stärka dem. Det görs hembesöksprogram i vissa delar av Sverige. Där arbetar man med den potentiellt icke kapabla föräldern. Detta är något man gör mot en grupp som man anser har en ökad risk för att deras barn ska hamna i kriminalitet. Man måste arbeta på olika punkter, från myndighet och kommun, föräldrar och med barnen. Tillgången är så eftersatt och behoven är så stora.
Det är alltid viktigt att vara en aktiv del av sitt barns fritid och försöka säkerställa att barnet har fritidsaktiviteter som skyddsfaktorer där det inte rör sig bland kriminella människor. En meningsfull fritid är en skyddsfaktor.
Olika dokumentärer och media tar upp att det blir vanligare och vanligare att barn från familjer som inte är socioekonomiskt utsatta också dras med i gängkriminalitet, är det så och vad beror isåfall det på?
Ja, det stämmer, det är barn som har anammat den totala gangsterkulturen. Alltså kulturen kring det kriminella beteendet. Det finns en glorifierad bild av det livet. Jag skulle säga att det är mer ett storstadsfenomen men det är absolut något att vara vaksam på.
Annars existerar gängkriminalitet över hela landet. Narkotika, vapen och gängkriminalitet finns i alla delar av Sverige.
Vilka tydliga tecken kan man se på ett riskbeteende?
Det första tydliga tecknet är pengaflödet, vart går pengarna? Det andra är hur deras rum ser ut. Man måste bekanta sig med till exempel narkotika. Ta hjälp av Föräldraskolan på polisen för föräldrar som är långt ifrån narkotika. Annars är det ett förändrat umgänge eller en förändrad hygien. En förändrad hygien är ett tydligt tecken på ett narkotikamissbruk.
Intervju och artikel skriven av Emmy Ottosson, Redaktör