Aktuellt

Prata tidigt med barn om samtycke och gränser – på och utanför nätet

17 december, 2024

Att ge stöd och råd till den som blivit utsatt känns ofta som självklart, men att ge stöd till den som utsatt någon annan kan väcka blandade känslor. Ecpat Vuxenstöd är en plattform och en stödlinje för alla viktiga vuxna i barns närhet. Här kan du som yrkesverksam eller vårdnadshavare få hjälp, stöd och kunskap – till exempel om ett barn har utsatt ett annat barn för något som inte är okej. 

Att barn utsätter andra barn händer både på och utanför nätet. Det kan till exempel handla om att någon skickat nakenbilder till någon som inte vill ha dem eller har spridit någon annans nakenbilder. Det kan också innebära att någon tjatar eller hotar för att få någon annan att utföra sexuella handlingar eller utsätter någon för sexuella kränkningar eller övergrepp. 

Barn som utsätter andra barn känner ofta inte till att det de gjort är olagligt. Att prata med barn om vad lagen säger är ett sätt att förebygga sexuella övergrepp. Allt sex handlar om samtycke – alla som deltar måste vilja vara med och ha sagt ja eller tydligt visat att de vill. Det gäller både sex på nätet och sex utanför nätet. Samtycke är alltså lika viktigt när man skickar en nakenbild som när man rör någon sexuellt IRL. Det är bra om du som vuxen har koll på vad lagen säger, men var också öppen med barnet när du själv inte vet. Prata tillsammans om att samma lagar som gäller utanför nätet även gäller på nätet, och fyll era kunskapsluckor tillsammans. Här kan du läsa mer om vad lagen säger.

Prata också om konsekvenserna för den som blivit utsatt – till exempel att det kan få förödande konsekvenser för den som fått sina nakenbilder spridda eller som blivit utsatt för övergrepp. Genom att tidigt prata med barnen om gränser, relationer och samtycke ger vi dem kunskap om vad som är okej och inte. Många barn kan känna en oro för att berätta om vad som hänt och vara osäkra på vad som ska hända. Då är det viktigt att vi som trygga vuxna finns där, lyssnar och stöttar dem.

Råd till dig som är vuxen: 

  • Prata med barnet redan i tidig ålder om samtycke och vad som är lagligt och olagligt och att samma lagar gäller både på och utanför nätet.
  • Prata med barnet om konsekvenserna för den som utsätts.
  • Berätta för barnet att hen alltid kan komma till dig om något har hänt – oavsett om hen blivit utsatt eller utsatt någon annan.
  • Berätta att även den som utsatt någon annan har rätt till stöd och hjälp.
  • Hjälp barnet att söka professionellt stöd, via vården eller socialtjänsten.
  • Även du som vuxen kan behöva hjälp och stöd. Vill du ha råd om hur du ska agera i en specifik situation kan du kontakta oss på Ecpat Vuxenstöd för ett individuellt samtal.  Läs mer här. Du kan också söka stöd via din vårdcentral.

Tipsa gärna barnen om att de kan vända sig till Ditt Ecpat –  för barn och unga under 18 år. Via stödlinjen kan barnen kontakta Ditt Ecpat anonymt