Blogg

De gör inte som vi säger, de gör som vi gör

31 maj, 2014

Nästan hälften av alla vuxna svenskar sover för lite visar en ny studie. Detta skriver Svd den 19/5. Som vuxen behöver man sova drygt sju timmar på vardagarna men studien, som gjorts i samarbete med Torbjörn Åkerstedt, visar att nästan 50 procent av svenskarna får mindre sömn än så. Dessutom visade det sig att cirka 20 procent sover ganska eller mycket dåligt. Sämst ställt med sömnen är det för kvinnorna där en av fyra sover dåligt. Som bakomliggande orsak till sömnproblemen uppgavs stress och oro.

Det framkom också att vardagen påverkades av sömnsvårigheterna. 30 procent sa att de fick sämre förmåga att koncentrera sig och 20 procent att deras produktivitet minskade. Studien omfattar tusen svenskar i åldern 20 till 65 år vilka har intervjuats om sina sömnvanor.

Detta är mindre goda nyheter för våra barn och unga. Som vi alla vet så gör de inte som vi säger utan som vi gör. Kanske måste vi först komma tillrätta med sömnen hos föräldrarna. De kan då bli goda förebilder för sina barn och lära dem vikten av tillräckligt mycket sömn av god kvalitet. Tills föräldrarna kan visa vägen får vi lita till att barnen är kloka nog att förstå att deras föräldrar missat något viktigt. Kanske kan de lära sina föräldrar om goda sömnvanor istället.

Här hittar du artikeln i sin helhet:

http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/somnbrist-pa-grund-av-stress-och-oro_3571718.svd