Blogg

Hur står det till med eleverna?

22 januari, 2015

Trötta elever, stressade elever, elever som har svårt att hänga med i skolan, elever som uppsöker elevhälsan på grund av ont i magen eller i huvudet eller för att de känner sig nedstämda eller till och med deprimerade, de finns över allt och det verkar som om de blir allt fler och att det kryper ner i åldrarna.

 

Hur ser det egentligen ut bland våra elever, är de tröttare och mer stressade nu för tiden? Om de nu sover för lite, vad beror det på och får det några konsekvenser i deras vardag, går det ut över deras hälsa och hur de presterar i skolan?

 

Att jobba inom elevhälsan ger en inblick i elevernas levnadsvanor och en möjlighet att se orsakerna till varför en elev inte mår bra och varför han/hon inte alltid kan prestera optimalt. Hälsosamtalen samt både planerade och spontana besök av elever är ett bra sätt för elevhälsan att få tillgång till kunskap om svenska elevers livsstil. Personal inom elevhälsan har oftast en mycket god bild av hur eleverna har det men tyvärr räcker inte alltid tiden och resurserna till för att hjälpa alla. Något som många inom elevhälsan runt om i landet vittnar om.

 

Tänk om man kunde införa Livsstilskunskap på schemat. Om vi kunde förmedla kunskap om och verktyg för hållbar livsstil för alla Sveriges elever. Om eleverna fick kunskap om att för lite sömn ger en bristande kognitiv förmåga såväl som för dålig påfyllning av må-bra-hormoner. Om eleverna fick veta hur överdriven medieanvändning skapar stress och att skärmtid på kvällen trycker undan sömnhormonet melatonin. Om de fick lära sig att träning kan motverka depression och ”vaccinera” oss mot stress, skulle våra elever då må bättre och prestera bättre i skolan?

 

Hur det står till med våra elever tänkte vi få svar på genom en enkät. Du som jobbar inom elevhälsan har nu chansen att vara med och svara på några frågor om elevernas levnadsvanor och om ni tror att dessa har någon påverkan på deras hälsa och hur de presterar i skolan.

 

Det är Ung Livsstil som i ett samarbete med Elevhälsan genomför enkäten och vi behöver ha minst 200 svar. Vi hoppas att du kan bidra med din unika kunskap om elevernas livsstil och med några minuter av din tid. Du som fyllt i enkäten kan vara med i utlottningen av den nyutgivna boken Så funkar det! –sömn, stress och lite annat. Vi lottar ut 20 ex av boken och det enda du behöver göra för att ha chans att vinna ett ex är att mejla till info@unglivsstil.se och klistra in följande mening: ”Jag har just fyllt i enkäten om elevernas levnadsvanor och vill vara med i utlottningen av en bok.”

 

Här kommer du till enkäten https://sv.surveymonkey.com/s/689HH5B

 

Stort tack till dig som hjälper oss genom att svara på enkäten!