Blogg

Med mobilen under kudden

5 maj, 2013

 www.sleep.com är ett forum där jag brukar titta in för att hitta artiklar och inlägg om sömn. Kathleen Millers artikel Sleeping With Your Cell Phone…For Better Or For Worse? från den 17 april handlar om vad som kan hända när man sover med sin mobil och den inspirerade mig att skriva följande inlägg.

 Att mobiltelefonen följer med in i sovrummet vet vi alla. När jag är ute och föreläser för barn och ungdomar brukar jag fråga hur många som har mobilen på på natten, det är nästan alla. Det bekräftas också i Millers artikel där hon refererar till Pew Research Centers undersökning Do You Sleep With Your Cell Phone?  Den visar att 65% vuxna och 90% unga vuxna  har mobilen i eller bredvid sängen.

 Det  är inget nytt att mobilen kan påverka sömnen negativt på flera olika sätt. Det blå ljuset som displayen avger kan hämma sömnhormonet melatonin vilket kan förklara varför en del barn och unga säger att de inte är trötta när det är sömndags. Undersökningar visar att det elektomagnetiska fältet kan ge både huvudvärk och störa djupsömnen. Torbjörn Åkerstedt menar också att när man är  uppkopplad på natten så påverkas djupsömnen. Allt detta kommer i sin tur att påverka bland annat minne, inlärning, koncentrationsförmåga och  humöret dagen/dagarna efter.

 Miller beskriver däremot något för mig helt nytt i artikeln. Hon kallar det ”sleep-texting” (sömn-sms). Det är när man vaknar till av att man får ett sms och automatiskt svarar på det. Enligt Dr shelby Harris (director of behavioral sleep medicine at Montefiore Medical Center in New York)  är detta något som kan liknas vid sömngång. Han säger vidare att  det ibland skickas mycket märkliga sms som personen nog önskar att han/hon kunde ta tillbaka…

 Jag som trodde att det ”bara” var djupsömnen som blev lidande av att sova med mobilen. Ännu ett argument att använda för att övertyga ungdomar att stänga av mobilen på natten