Blogg

Nedkopplingens Dag på Skapaskolan

13 maj, 2015

Så var Nedkopplingens Dag över för denna gång. Glädjande nog var det många skolor som visade intresse för dagen och tog del av arbetsmaterialet om medievanor från Ung Livsstil. 

 

Tanken med dagen var att få chans och tid att medvetandegöra och reflektera kring sin uppkoppling under digital vila. En skola som verkligen tog chansen var Skapaskolan i Huddinge. Skapaskolan är vanligtvis mycket uppkopplad och det mesta av skolarbetet görs på lärplattor och dator. Klockan 10.00 kopplade alla elever och personal ner och eleverna jobbade bland annat med att söka information i uppslagsverk, något som var helt nytt för några av eleverna. En elev uttryckte sig så här: ”Om vi säger att jag vill veta mer om Kebnekaise så om jag söker på det på internet så kan det komma upp liksom jättekonstiga saker men om jag slår upp i en sån här uppslagsbok eller faktaböcker och sånt där så får man upp mer fakta om Kebnekaise.”

 

Andra elever kommenterade den Nedkopplade dagen så här: ”Vi behöver också träna på handstilen och kunna läsa i vanlig bok och så.” och en pojke svarade på frågan om de kommer att koppla ner mer i framtiden så här: ”Vissa dagar tror jag att vi ska vara nedkopplade så här för jag tycker att det var väldigt bra.”

Lilla Aktuellt var på plats och filmade när Skapaskolan kopplade ner och programmet visades den 12/5. Inslaget ligger ca 3.30 in i programmet, du hittar det här 

 

Även Rapport uppmärksammade Nedkopplingens Dag och de hade ett inslag om Skapaskolans nedkopplade dag. Här kommer du till inslaget där Magnus Blixt på Skapaskolan också kommenterar dagen. 

 

Eleverna var förvånansvärt positiva till att jobba utan uppkoppling och dagen väckte onekligen tankar hos både personal och elever. Nästa år återkommer Nedkopplingens Dag då hoppas jag att ni och era elever gör som Skapaskolan och kopplar ner för en stunds eftertanke under digital vila 

 

Man kan fortfarande ta del av materialet och frågorna om uppkoppling och tillgänglighet är ju alltid lika aktuella att jobba med i skolan. Skicka ett mejl till info@unglivsstil.se om ni också vill få tillgång till arbetsmaterialet.

Läs mer om materialet här:

http://unglivsstil.se/skolor/nedkopplingens-dag/