Aktuellt

Skolresultat och psykisk hälsa – en tydlig koppling

11 mars, 2025

Psykisk ohälsa bland unga har ökat de senaste decennierna och forskning visar nu att elever som misslyckas i skolan är särskilt utsatta. Kopplingen mellan skolmisslyckande och psykisk ohälsa har blivit allt starkare, vilket ställer högre krav på skolan och elevhälsan att identifiera och stödja dessa elever i tid.

En omfattande registerstudie från Umeå universitet har undersökt sambandet mellan skolresultat och psykisk ohälsa hos elever i Sverige. Forskarna följde niondeklassare från 1990 till 2018, vilket innefattade mer än tre miljoner elever. Resultaten visar att elever med låga betyg har högre risk att drabbas av psykiska diagnoser som ångest och depression. Dessutom har dödligheten i självmord och missbruk ökat i denna grupp.

Forskarna fann att sambandet mellan skolmisslyckande och psykisk ohälsa är som starkast bland flickor och ungdomar med svensk bakgrund. Detta tyder på en ökad ojämlikhet i psykisk hälsa. Vad detta beror på är dock fortfarande oklart och behöver undersökas vidare.

Orsak eller konsekvens? Skolmisslyckande och psykisk ohälsa i samspel

Studien kan inte avgöra om det är skolmisslyckandet som leder till psykisk ohälsa eller om psykisk ohälsa försämrar skolresultaten. Det är dock tydligt att lågpresterande elever är en utsatt grupp som inte får det stöd de behöver.

Hur kan vi göra skillnad?

För att motverka den negativa trenden behöver skolan och elevhälsan arbeta tillsammans för att:

Identifiera riskgrupper tidigt – Genom systematisk kartläggning av elevernas resultat och välmående kan elevhälsan sätta in tidiga insatser.

Erbjuda individuellt anpassat stöd – Extra resurser till elever som har svårt att nå kunskapsmålen kan bidra till att minska stress och psykisk ohälsa.

Stärka relationen mellan elever och skolpersonal – Trygga vuxna och goda relationer till lärare och elevhälsoteam är en viktig skyddsfaktor.

Fokusera på hälsofrämjande insatser – Arbeta med stresshantering, studieteknik och självkänsla för att förebygga psykisk ohälsa.

Samarbeta med vård och socialtjänst – En helhetsinsats mellan skola, BUP och socialtjänst kan ge stöd till de elever som har de största behoven.