I slutet av 2022 lanserades ChatGpt – det är något som vi behöver förhålla oss till, men inte förlamas av. När jag är ute på skolor och pratar om studiestrategier får jag ofta frågor relaterade till just generativ AI. “Vilka studiestrategier behöver eleverna nu?”, “Behöver de ens några?” och “Hur säkerställer vi att de inte fuskar?” och så vidare.
I dagens samhälle, där enorma mängder information finns tillgänglig genom bara några knapptryckningar, är min övertygelse att studiestrategier är viktigare än någonsin. Vi behöver ge elever strategier och verktyg för att kunna hantera och navigera i informationsflödet. En rik verktygslåda med olika studiestrategier (för att exempelvis bearbeta information och förhålla sig kritiskt till den) är gynnsamt för lärandet.
Planera för att stå emot distraktioner
I en tid där distraktioner ständigt finns till hands, blir förmågan att strukturera och planera sina studier centralt. Att kunna planera sin tid och sina uppgifter är en färdighet som eleverna behöver utveckla. Vi behöver träna eleverna i att sätta upp mål, bryta ner uppgifter i mindre delar och skapa en tydlig tidsplan. En god planeringsförmåga innebär att eleverna kan ta kontroll över sitt eget lärande. Det främjar självständighet och ansvarstagande. I böckerna Studiestrategier i högstadiet och Studiestrategier i gymnasiet lyfts flera olika övningar som tränar elevers planeringsstrategier. Nedan är ett exempel som handlar om att kunna prioritera, här genom att eleverna får arbeta med ett prioriteringskryss inför att de ska göra en planering.
Omvandla information till kunskap
Effektiva anteckningsstrategier hjälper elever att bearbeta och organisera information. Det är viktigt att eleverna lär sig att sålla och att välja ut det väsentliga, men också att strukturera sina tankar. Oavsett om det handlar om mind-maps, punktlistor eller mer detaljerade anteckningar, behöver de träning. I båda böckerna finns olika övningar som syfta till att eleverna får prova olika anteckningsstrategier i syfte att hitta en strategi som de gillar. Ett exempel på anteckninsstrategi är Cornellmetoden, där elever strukturerar sina anteckningar utifrån följande rubriker:
I följande blogginlägg kan du läsa mer om metoden: Cornellmetoden.
Analys och kritiskt tänkande
I takt med AI:s snabba framfart blir det allt viktigare att elever lär sig att analysera och kritiskt granska den information de tar del av. AI kan ge till synes trovärdiga svar, men utan en kritisk blick kan vi luras att ta emot allt som presenteras som sanning. Därför behöver vi träna eleverna i kritiskt tänkande. Ett sätt att träna eleverna i att kritisk granska information från en AI-assistent är att låta eleverna göra en jämförelse med en, eller flera andra källor: Vilka är likheterna? Finns det några skillnader? Vari ligger skillnaderna? Hur tar vi reda på vilken källa som ger det mest trovärdiga svaret? Som stödstruktur skulle vi kunna använda oss av ett venndiagram.
Där cirklarna förenas skriver eleven de likheter som finns, och i de två yttre delarna av cirklarna de skillnader som finns.
Nya utmaningar
Utvecklingen av AI innebär nya utmaningar, men också nya möjligheter och därför behöver elever träning och strategier som hjälper dem att förstå hur de kan använda AI som ett verktyg. Ger vi eleverna en stark grund i form av studiestrategier för att planera, anteckna, analysera och förhålla sig kritiskt, får de förutsättningar för kunna navigera i dagens informationsrika värld.
/ Diana, specialpedagog på gymnasiet
Är du intresserad av att boka mig som föreläsare? Här kan du läsa mer vad jag kan erbjuda: Föreläsning och workshop
Om du är intresserad av mitt material så finns det tillgängligt här: Webbutik
Här kan du läsa mer om mina böcker kring studiestrategier: