Hur väl säkerställer vi i Sverige rätten till utbildning för alla barn? Det är en fråga som Institutet för mänskliga rättigheter (MR-institutet) lyfter i sin senaste årsrapport, och som jag har fått anledning att reflektera över, både som medlem i institutets råd och i min roll som jurist som företräder barn som inte får sina rättigheter. Särskilt när det gäller barn med funktionsnedsättning framkommer en oroande bild.
Rapporten visar att barn med funktionsnedsättning i lägre utsträckning än andra får sin rätt till utbildning tillgodosedd. Kraven i läroplanen, särskilt vad gäller exekutiva förmågor och komplexa kognitiva processer, är ofta högt ställda. Samtidigt är tillgången till stödinsatser otillräcklig. Konsekvenserna blir allvarliga: ofullständiga betyg påverkar framtida möjligheter och studier visar på samband mellan låga skolresultat och risk för allvarlig psykisk ohälsa, självmord och dödliga överdoser senare i livet. I anpassad skola saknas det ibland rätt förutsättningar för kunskapsutveckling och behöriga lärare, vilket riskerar att ytterligare förstärka ojämlikheten.
Det är en kritik mot ett skolsystem som, trots goda intentioner, misslyckas med att skapa en tillgänglig och likvärdig utbildning. Men det är också en påminnelse om vikten av det arbete som många av er som arbetar inom elevhälsan redan gör. Ni är ofta de som ser behoven, identifierar bristerna och kämpar för att varje elev ska få rätt stöd. Många av våra klienter har klarat sig trots allt, inte sällan på grund av den där enda läraren, kuratorn eller specialpedagogen som såg dem. Det arbetet är ovärderligt – men förutsättningarna måste bli bättre.
Samtidigt pågår viktiga förändringsprocesser. Den nyligen publicerade läroplansutredningen (SOU 2025:19) och eventuella följder av den är en av de saker jag kommer att följa noggrant, för att se om den kan innehålla lösningar som kan bidra till en mer tillgänglig och inkluderande skola. Det är tydligt att förändring behövs, men också att den måste bygga på en djup förståelse för de utmaningar som finns i skolans vardag.
Med rätt förutsättningar kan vi tillsammans skapa en skola som möter varje elev där de befinner sig. En skola där varje barn får möjlighet att växa och utvecklas utifrån sina förutsättningar.
Jag ser fram emot att fortsätta driva dessa frågor och hoppas att vi tillsammans kan arbeta för en mer inkluderande och rättvis skola.
Karin Henrikz
Biträdande verksamhetschef och jurist på Malmö mot Diskriminering.
Länk till MR-institutets årsrapport
Här du intresserad av vilka förändringar som föreslås i svensk skola? Är följer en lista på några aktuella utredningar:
SOU 2025:26 Tid för undervisningsuppdraget – åtgärder för god undervisning och läraryrkenas attraktivitet
Dir. 2024:30 Utredning för att ta bort extra anpassningar och förbättra elevhälsan
Får du frågor från elever eller föräldrar om vilka rättigheter de har i skolan kopplat till anpassningar och särskilt stöd? Du har väl inte missat hemsidan www.rattpariktigt.se
Intresserad av att veta mer om diskrimineringslagen inom bl.a. arbetsliv och skola? Titta närmare på min bok här!