Staffan Olsson – Offentlighet, sekretess och etiska överväganden i skolsköterskans arbete
EMI
OFFENTLIGHET, SEKRETESS OCH ETISKA ÖVERVÄGANDEN I SKOLSKÖTERSKANS ARBETE
Webbinariet genomförs digitalt via zoom torsdagen den 28 november kl. 14:00–17.00. Efter första pausen och i slutet av webbinariet besvarar och diskuterar Staffan inkomna frågor. Deltagarna får i förväg viss dokumentation med anknytning till webbinariets tema samt en pdf av innehållet samma dag som webbinariet genomförs.
Målgrupp
I första hand skolsköterskor, skolläkare, logopeder med skolanställning samt verksamhetschefer för elevhälsan. Även rektorer som administrativa chefer för EMI kan ha nytta av föreläsningens innehåll. Den riktar sig till såväl personal i friskolan som vid en skolmyndighet.
Kostnad
Kostnaden för att delta är 810 kr ex moms per deltagare. Är ni fler som vill gå tillsammans ges rabatt om ni är fyra deltagare eller fler.
Om föreläsaren och innehåll
2025 utkommer en ny upplaga av boken ”Skolsköterskans hälsofrämjande arbete” på Studentlitteratur. I den medverkar Staffan Olsson med ett nytt kapitel, preliminärt med samma rubrik som detta webbinarium.
Staffan, expert på Elevhälsan.se sedan 2006, författare och utbildare inom offentlighets- och sekretessområdet. Han har bl a skrivit boken ”Sekretess och anmälningsplikt i förskola och skola”, upplaga 7, Studentlitteratur 2019, ”LSS i praktiken- sekretess, rapporterings och anmälningsplikt”, Studentlitteratur 2020 samt rapporten ”Samverkan kring unga med stöd av sekretesslag och handlingsplan”, egen utgåva, 2016.
Bakgrund, inriktning och innehåll
Elevhälsans insatser, reglerade i skollagens kapitel 2, ska bidra till att elever mår bra och utvecklas. Den även verka till stöd för de elever som har skolsvårigheter eller problem med sin hälsa. Inriktningen ska till stora delar vara salutogen, d.v.s. hälsofrämjande. Insatserna ska ske i samverkan inom elevhälsan, men också utåt – mot annan skolpersonal, hem, socialtjänst och polis m fl.
EMI är en viktig del av den samlade elevhälsan. Den medicinska insatsen styrs i viktiga delar av en annan lagstiftning än merparten av den övriga elevhälsans. Gemensamt med skolpsykologen tillhör EMI hälso- och sjukvården men bestämmelserna om sekretess och tystnadsplikt skiljer sig åt.
Webbinariet bygger helt på Staffans kapitel i den kommande upplagan av boken ”Skolsköterskans hälsofrämjande arbete”. I kapitlet går han noga igenom den lagstiftning som gäller och kompletterar med många exempel och JO-uttalanden från hälso- och sjukvårdens område. Även om tystnadsplikten för EMI är sträng så finns ändå utmärkta möjligheter att via offentlighetsprincipen lämna ut viktiga och avidentifierade uppgifter till andra utanför EMI via yttrande- och meddelarfriheten. I skolan finns en tydlig kritikrätt som dock är starkare vid en skolmyndighet än vid en friskola, där krav på lojalitet innebär en viss begränsning. Men även vid friskolan finns möjlighet för all personal att kontakta tidningar, radio, tv eller en tillsynsmyndighet ifall missförhållanden kan behöva uppmärksammas i verksamheten.
Bestämmelserna om sekretess och tystnadsplikt tas upp, både för EMI vid en skolmyndighet och vid friskolan. Här ingår frågor om journalföring och sekretess.
I kapitlet diskuteras etisk/moraliska bedömningar i EMI. När sekretess och tystnadsplikt inte hindrar att uppgifter röjs behöver ändå en klok bedömning göras av vad som kan vara lämpligt att lämna ut i ett enskilt fall. Ska en kollega informeras eller vårdnadshavarna till en patient i tonåren? Ska ett samtycke efterfrågas och hur ska samtycke ges för att vara korrekt? När kan en patient själv samtycke eller samtycka gemensamt med sina vårdnadshavare?
En ordentlig genomgång görs av alla de sekretessbrytande bestämmelser som gäller för EMI. Några exempel utöver samtycke är polisanmälan, vittnesplikt samt möjligheten att informera annan personal vid skolmyndigheten eller friskolan om det krävs för att en elev ska få nödvändigt stöd. En viktig sekretessbrytande bestämmelse är anmälningsplikten till socialnämnden vid oro för ett barn. Den frågas tas noga upp vid föreläsningen.
En statlig utredning om framtida elevhälsa pågår nu och kommer att vara slutförd våren 2025. I den föreslås viktiga förändringar. Vid webbinariet kommer regeringens direktiv att presenteras och diskuteras, särskilt i de delar som gäller sekretess och EMI.
Frågor kan dessutom ställas av varje deltagare via e-post eller mobil i upp till 6 månader efter webbinariet!
Anmälan och frågor
Är ni flera från samma enhet eller skola, begär in offert för flera deltagare. Rabatt ges vid anmälan av fyra deltagare eller fler. Vill du anmäla en eller två kollegor på samma gång, fyll i E-postadress extra deltagare.
Mejl: johannes@elevhalsan.se
Tel: 070-492 01 9
Anmälan
810 kr/person ex moms
Webbinariet genomförs digitalt torsdagen den 28 november 14.00-17.00. Efter första pausen och i slutet av webbinariet besvarar och diskuterar Staffan inkomna frågor.
MER INFO
Din anmälan är bindande men kan alltid överlåtas till någon kollega (detta gäller ej kostnadsfria webbinarier, där är det frivilligt att medverka och igen avbokning krävs). Vid skriftlig avbokning senast 4 veckor innan konferensen erhålls full avgift, vid avbokning fram till 2 veckor innan konferensen erhålls ett värdebevis på hela summan att använda som betalning på någon annan av våra webinarier, därefter utgår ingen ersättning vid avbokning. Du kommer få mejl med all praktisk information i god tid innan webbinariet. Du får inget automatiskt bekräftelsemejl direkt efter din anmälan.