Aktuellt I samarbete med Polismuseet

”Den flashiga kriminella världen är inte på riktigt, ingen kriminell mår bra egentligen”

8 februari, 2024

Allt fler och yngre barn och unga rekryteras för att utföra brottsliga handlingar kopplat till gängkriminella miljöer. Tillsammans måste vi stoppa den utvecklingen i alla sammanhang där barn finns – i skolan, hemmet och på fritiden.

Idag behöver vi alla kroka arm och jobba mer tillsammans för att förhindra och försvåra att våra barn, deras vänner eller andra rekryteras in i missbruk och kriminalitet, som i sin yttersta form kan leda till både att dö eller att döda, säger Lotta Thyni, kommunpolis i Botkyrka, region Stockholm. 

Polisen har därför tagit fram ett utbildningsmaterial som tar upp den aktuella frågan om barn och unga som dras in i kriminella gäng. Materialet möjliggör dialog och ökar kunskapen om hur rekryteringen går till, vad det kan leda till och hur man kan söka hjälp. En viktig aspekt i materialet är att elever som upplever otrygghet ska veta var de kan vända sig för att få hjälp.

Genom berättelser av två anhöriga och en avhoppare ges en verklig och känslostark bild av gängkriminalitetens konsekvenser, vilket är en annan bild än vad de kriminella gängen försöker locka med och det som visas på sociala medier eller målas upp i film och musik. Eller som avhopparen i materialet uttrycker det: ”Den flashiga kriminella världen är inte på riktigt, ingen kriminell mår bra egentligen”. Vi måste vara tydliga med att det som händer är att barn och unga luras och utnyttjas och att konsekvenserna av detta kan bli mycket allvarliga. 

Utbildningsmaterialet består av tre korta filmer, information och frågor för reflektion och samtal. De två första filmerna handlar om en syster och en mamma som har förlorat sin bror och sin son. I den tredje filmen berättar en avhoppare om sina erfarenheter av gängkriminalitet och hur han önskar att han gjort andra val.

Det finns även informationsmaterial som riktar sig till vårdnadshavare och andra viktiga vuxna. Foldern Gängsnacket finns på svenska och nio andra språk.

Vem riktar sig utbildningsmaterialet till?
Materialet riktar sig till elever i årskurs 6-9 och gymnasiet. 

I betalt samarbete med Polismuseet