I samarbete med Livsmedelsföretagen

Hemkunskap i podcastformat

16 augusti, 2021

Feeder – en hemkunskapspodd är ett lättillgängligt läromedel i podcastform för hem- och konsumentkunskap i årskurs 7–9. Till varje avsnitt bjuder Feeder in sakkunniga experter och kloka gäster som rätar ut vanliga frågetecken kring livsmedel, slår hål på seglivade matmyter och utforskar matens roll i hemmet och samhället.

I de tio första avsnitten avhandlas viktiga frågor om bland annat socker, gluten och laktos, matpriser, livsmedelsförpackningar och krisberedskap. Varje avsnitt kommer med en lärarhandledning som läggs upp på poddens hemsida: https://hemkunskapspodden.se. Bakom podcasten står bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen där Jimmy Sandell är kommunikationschef. Jimmy har tillsammans med programledaren Max Berg lett arbetet med att utveckla Feeder.

− Hem- och konsumentkunskap handlar i grunden om att förbereda eleverna på vuxenlivet. Det är ett superviktigt ämne men också lite förbisett. Det vill vi ändra på med Feeder. Vi vill ge lärarna ett faktabaserat och lättillgängligt underlag till spännande diskussioner med eleverna om allt det som ryms inom hem- och konsumentkunskap, till exempel ekonomi, hälsa, miljö och kultur, säger Jimmy Sandell.

För att podcasten ska passa in i kursplanen och verkligen komma till nytta har Livsmedelsföretagen utvecklat den i samarbete med både lärare och elever. Längd och format har anpassats för att passa eleverna, och ämnena har valts i samråd med lärare som även har fått förhandslyssna och komma med synpunkter.

− Det finns en förlegad bild av att hem- och konsumentkunskap bara handlar om matlagning. Med podden vill vi ta det breda grepp som ämnet förtjänar och hjälpa eleverna att reflektera kring matens stora betydelse för deras liv. Den som vill få reda på hur man gör en toppredning kommer bli besviken, men för den som vill bli en klok och medveten konsument finns det desto mer att hämta, säger Max Berg, kommunikatör på Livsmedelsföretagen och en av Feeders programledare.

Efter att podcasten lanserades i februari 2021 har flera lärare hört av sig till Livsmedelsföretagen, och kommentarerna har genomgående varit positiva. En lärare skriver ”Mitt i prick. Hand i hand med vad jag lär ut och ni svarar på funderingar och frågor som elever och andra har”. En annan lärare skriver ”Tycker hemkunskapspodden är toppen. Jag har använt den till årskurs 8 och 9 i distanslektionerna som har varit nödvändiga under pandemin.”

Du kan lyssna på Feeder i Spotify och andra poddspelare, eller direkt på hemkunskapspodden.se

Har du några frågor eller tips på ämnen som du vill höra i podden? Skicka ett mail till jimmy.sandell@li.se

I samarbete med Livsmedelsföretagen