Aktuellt

Julen är inte alltid barnens högtid

12 december, 2023

Vi vet att julen är en fin och välbehövlig högtid för många unga och gamla. Här ges en lång paus från skolan, möjlighet att umgås med familj, släkt och vänner samt en utökad fritid. Men vi vet att julen också kan innebära ett helvete av samma anledningar för en del barn och unga.

Att vara ledig från skolan en längre tid kan innebära att du kanske måste umgås med en förälder som slår eller är allvarligt sjuk. En mamma eller pappa som dricker för mycket, eller som kanske sitter i fängelse. Att pengarna i familjen inte räcker till mat, och än mindre till julklappar. Det finns också yttre faktorer som kan påverka tillvaron negativt. Barnets idrottsförening kanske tar ett långt juluppehåll. Gänget som härjar i grannskapet kanske blir ännu mer närvarande. Anledningarna kan vara många, men uppenbart är att de barn och ungdomar som far illa förtjänar att lyftas och skyddas så mycket det går.

Som elevhälsopersonal kan du inte göra mycket utanför skolan. Men däremot kan du och vi tillsammans jobba preventivt dagarna innan jul. Det går att lyfta ämnet med annan skolpersonal – kanske diskutera med eleverna i klassrummet för att medvetandegöra att det finns de som har det svårt. Det går också att kontakta socialtjänsten och höra vad de kan göra under julhelgerna då skolan är stängd. Ett annat förslag är att nätverka med kommunen, det lokala föreningslivet, fritidsgårdarna och andra instanser som t ex kyrkor, scoutkårer, bibliotek och liknande – hur håller de öppet under julen, planerar de att göra några extrainsatser och aktiviteter som vänder sig mot barn och ungdomar? Det finns säkert lösningar och eldsjälar nära din skola som gör en positiv skillnad under julen. Tack för att du engagerar dig i frågan, och god jul! 

P.S. Här kommer en lista med organisationer som kan hjälpa och stötta unga som har det svårt. Sprid den gärna till din omgivning.

Hjälporganisationer för barn och unga

BRIS

För dig som är under 18 år och som behöver stöd. Alla kuratorer på Bris är utbildade och vana att prata om känslor, tankar och hur du har det. 

Ring eller smsa dygnet runt till: 116 111. 

bris.se finns fler kontaktvägar.

Maskrosbarn 

För unga 13-19 år som har en förälder med ett missbruk, som mår psykiskt dåligt eller som utsätter dig för våld. Klicka här för mer information.

Solrosen

Solrosen ger stöd till barn och unga som har eller har haft en frihetsberövad familjemedlem. https://raddningsmissionen.se/solrosen

Minds självmordslinje

Behöver du prata med någon? Ring Minds självmordslinje.
Telefon: 90101, öppet dygnet runt.

Chat: https://mind.se/chatt/

Vid akuta fall, ring alltid 112