Blogg

När hade era elevers mobiler semester senast?

4 maj, 2015

Nu kan vi hjälpa våra elever att få lite digital vila och en chans att reflektera och fundera over sitt skärmanvändande i lugn och ro.

 

Ibland blir det lite för mycket tid vid mobil, dator och surfplatta. Det stjäl tid från de grundläggande behoven och det är inte allt för sällan vi möter elever som sovit för lite för att de fastnat vid skärmar. De missar frukosten och den fysiska aktiviteten kanske helt uteblir till förmån för att sitta framför dator eller mobil. Till och med vi vuxna har ibland svårt att hitta ett bra förhållningssätt till tekniken. Då är det inte svårt att förstå att våra elever inte riktigt hittat balansen mellan skärmar och återhämtning ännu.

 

På Nedkopplingens Dag den 12 maj stänger alla som vill av sin uppkoppling klockan 10.00. Här kan vi behöva uppmuntra, uppmana eller utmana eleverna för att få med dem. Om de sedan går hem och uppmuntrar, uppmanar och utmanar sina föräldrar att delta på Nedkopplingens Dag kan vi öka chansen att de får till en dialog i hemmen kring medieanvändning, både barnens och föräldrarnas.

 

Vill man inte stänga av kan man fundera på vad det beror på. Kanske är man nöjd som det är, kanske är det inte praktiskt möjligt att koppla ner just nu eller kanske känns det obehagligt att inte vara tillgänglig och ha koll på omvärlden? De som kopplar ner kan fundera på var det lämnar dem att bryta tillgängligheten, vad gör man istället och hur länge kan man klara sig utan uppkoppling. Intressanta frågor som endast kan få ett svar under digital vila.

 

För att få till diskussion och reflektion kring användandet av mobil, surfplatta och dator har Ung Livsstil tagit fram ett aktivitets-paket med pedagogiskt material. Här finns film, övningar, diskussionsfrågor, skrivuppgifter, övningar, checklistor etc. Du som jobbar inom skolan, som pedagog eller inom elevhälsan, kan låta eleverna jobba med delar eller hela materialet. För att få tillgång till materialet behöver du bara skicka ett mejl till info@unglivsstil.se och ange skola och en mejladress till den person som sedan kan förmedla inloggning till andra på skolan.

 

Själv ser jag fram mot Nedkopplingens Dag med spänd förväntan och lite nervositet. Kan jag sköta mitt jobb utan uppkoppling eller måste jag ta ledigt, hur lång tid klarar jag att inte kan kicka igång mitt belöningssystem genom att titta i mobilen, kommer det att kännas tomt? Det ska bli ytterst intressant att få svar på detta.

 

Hoppas att ni tar chansen att ge era elever lite digital vila på Nedkopplingens Dag och att du också kopplar ner för att få svar på vad som händer då 🙂 

För mer information om Nedkopplingens dag besök www.unglivsstil.se

Du kan också mejla info@unglivsstil.se eller ringa 0708-208 999

 

Följ Nedkopplingens Dag på sociala medier. Jag vet att det låter helt galet att använda sociala medier till Nedkopplingens Dag men man kan skriva innan och efter och de som väljer att inte koppla ner kan vi läsa om när vi andra kopplar upp igen 🙂

www.facebook.com/unglivsstil

www.twitter.com/unglivsstil @Unglivsstil  #digvila

www.instagram.com/unglivsstil/

 

Nu börjar nedräkningen!