Aktuellt

YAM – Ett ungdomscentrerat skolprogram för bättre psykisk hälsa

3 oktober, 2024

Kanske har du någon gång hört talas om YAM – Youth Aware of Mental Health programmet? Det är ett skolprogram som har implementerats i ungefär 60 kommuner i Sverige och används i flera länder världen över. Programmet, som har sin grund i forskning, fokuserar på att stödja ungdomars psykiska hälsa genom ett ungdomscentrerat tillvägagångssätt och har därför visat sig vara ett verktyg för kommuner och regioner i arbetet för stärkt psykisk hälsa. Men vad är det egentligen som gör att skolor valt att använda YAM? Och hur hjälper programmet ungdomar att navigera sin psykiska hälsa i en allt mer komplex värld?

Vad är YAM?

YAM, Youth Aware of Mental Health, är ett skolbaserat program för ungdomar i åldrarna 13–17 år, som syftar till att skapa en trygg miljö där unga kan samtala om psykisk hälsa och hur de kan hantera olika vardagliga utmaningar. Programmet består av fem sessioner under tre veckor, där reflektion, diskussioner och lek används som metoder för att utforska ämnen som stress, relationer och depression.

YAM bygger på interaktivt lärande, där ungdomarna, genom bland annat rollspel, kan prova olika sätt att hantera problem och utmanande situationer i en trygg kontext. Det handlar om att ge ungdomarna utrymme att utforska sina tankar och känslor utan prestationen eller dömande, samtidigt som de får information om var de kan få professionellt stöd vid behov. 

YAM sätter ungdomarna i centrum

​​Det som gör YAM annorlunda är att ungdomarna inte bara står i fokus, utan också är med och formar innehållet. I stället för att vuxna dikterar villkoren, skapas utrymme där ungdomarna tillsammans kan utforska och diskutera de frågor och situationer som är relevanta för just dem. Genom att vara aktiva deltagare och dela med varandra bidrar de till att förstå olika perspektiv och hitta egna lösningar på de utmaningar de möter i sin vardag.

YAM är samtal och lek

I YAM får ungdomarna delta i både samtal och rollspel, där de själva driver diskussionerna. Rollspelen är ett sätt för dem att utforska och hantera ämnen kring psykisk hälsa i en trygg miljö. Här får de öva på att hantera allt från konflikter med kompisar till känslomässiga utmaningar, utan att känna press att göra rätt. Det ger dem utrymme att uttrycka sina tankar och känslor på ett kreativt sätt, samtidigt som de lär sig hur de kan stötta varandra och sig själva. 

Rollspelen skapar en trygg miljö där ungdomarna, utan att känna press, kan prova olika sätt att agera och reflektera över hur de skulle reagera i verkliga livet.

YAM är evidensbaserat

YAM är inte bara ett program som fungerar i praktiken – det är också väl förankrat i forskning. YAM har bland annat utvärderats i SEYLE, där 11 000 unga i 10 EU-länder deltog. Resultaten visade på en minskning vad gäller självmord, självmordsförsök och depression. Vidare studier har också påvisat att YAM bidrar till stärkt klassrumsklimat, ökad empati och ökat hjälpsökarbeteende.

YAM i Sverige och världen

YAM används både i Sverige och runt om i världen för att hjälpa ungdomar prata om psykisk hälsa. Det är ett globalt program som når ungdomar oavsett var de bor, och syftet är alltid detsamma – att skapa trygga platser för samtal och stöd. Genom YAM får ungdomar runt om i världen möjlighet att prata om och hantera psykiska utmaningar, oavsett deras bakgrund eller plats.

Är du intresserad av YAM och hur du kan ta det till din skola eller kommun? Läs mer här.