Elevhälsoveckan 2023 Aktuellt

Kostnadsfritt webbinarium – Prata om alkohol och Maria Dufva

13 september, 2022

Delta på Prata om Alkohols och Elevhälsans populära webbinarium!

Att skjuta upp sin alkoholdebut är en mycket viktig faktor för att minimera riskerna för utsatthet och beroende. Nätet är ett forum där unga lätt kan få tag på (eller: komma i kontakt med) både alkohol och droger. Maria Dufva berättar om vilka faror som gömmer sig på nätet samt hur vi kan hjälpa dem att hitta rätt och inte kliva snett.

”Vi lever alla på samma internet – men vi lever där på olika sätt och behöver ha en anledning att prata med barnen om en värld vi inte riktigt delar med dem. Barnen är experterna på sina liv på nätet men vuxna ska finnas där och rusta dem för de bästa förutsättningarna. Lika självklart som vi rustar barn för trafiken och lär dem simma innan de får gå till stranden själva.” Maria Dufva

Maria Dufva har tillsammans med Frida Garell skrivit ”ett slags lexikon” för tonåringar om allt som man kan fundera på under tonåren – Värsta bästa tonåren. Enligt författarna saknar unga ofta kunskap som de har rätt till. Av det skälet skrev de en bok om allt som är relevant för tonåringar att känna till, bland annat om alkohol. Trots att de flesta ungdomar inte dricker alkohol kan de fara illa av andras alkoholkonsumtion.

Medverkande:
Maria Dufva, kriminolog och författare
Maria jobbade länge med barn som utsatts för brott och begått brott. Under sina år som anställd på Stödcentrum för unga brottsutsatta skapade Maria ett starkt inre mantra: Att genom folkbildning rädda så många barn det går från alla typer av övergrepp, trakasserier, mobbning, hot och hat. Med tiden har hon specialiserat sig på frågor kring barns och ungas liv på nätet. Hon är en flitig föreläsare för barn, unga, föräldrar och skolpersonal med fokus på brottsförebyggande arbete.

Målgrupp
Elevhälsans personal, lärare, övrig skolpersonal, föräldrar och andra vuxna som pratar med unga.

Delta kostnadsfritt – webbinariet är en del av ”Elevhälsoveckan”
Webbinariet genomförs digitalt onsdagen den 29 september klockan 15:00-15:45. Ni kommer efter anmälan att erhålla mejl och påminnelser för ert deltagande.

ANMÄL DIG HÄR!

Avsändare
Webbinariet arrangeras av “Prata om alkohol och är kostnadsfritt”. Prata Om Alkohol startades 2006 och metoden bygger på samtalsbaserad undervisning med fokus på att lära ungdomar att motstå social press, grupptryck och att lära sig att säga nej till alkohol. – www.prataomalkohol.se