Aktuellt

Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor

25 november, 2024

Idag den 25 november, är det Internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor vilket har sitt ursprung i en tragedi som väckt hopp och motstånd. Datumet hedrar systrarna Mirabal från Dominikanska republiken, som mördades den 25 november 1960 för sitt motstånd mot diktaturen. Deras modiga kamp har blivit en symbol för att stå upp mot orättvisor.

På Elevhälsan.se vill vi lyfta fram det globala problemet med våld mot kvinnor och flickor – en fråga som påverkar unga, vuxna och samhället i stort. Våldet är utbrett och drabbar kvinnor oavsett ålder, kultur eller samhällsklass. Det är en av de mest omfattande kränkningarna av mänskliga rättigheter i världen, där en av tre kvinnor utsätts för fysiskt eller sexuellt våld någon gång i livet.

Våldets många ansikten

Våld mot kvinnor kan ta sig olika uttryck: från våld i hemmet och sexuella trakasserier till könsstympning, barnäktenskap och sexuellt våld i konflikter. Trots framsteg i vissa delar av världen lever miljontals kvinnor och flickor i länder där våld inte ens är kriminaliserat.

För de som drabbas handlar det inte bara om fysiska skador. Många kvinnor lever med långvariga psykiska konsekvenser, och risken för depression, oplanerade graviditeter och sexuellt överförbara infektioner som HIV är betydligt högre.

Fakta som talar för sig själv:

  • 30 % av världens kvinnor har upplevt fysiskt och/eller sexuellt våld.
  • Endast 10 % av våldshandlingar anmäls.
  • 24 % av flickor mellan 15–19 år har utsatts för våld av en partner.

UN Women leder arbetet globalt

För att motverka våldet samarbetar UN Women med regeringar, civilsamhället och organisationer världen över. De arbetar för att implementera internationella överenskommelser som Kvinnokonventionen och Istanbulkonventionen, men också för att stödja nationella insatser, exempelvis att utveckla lagar och policies som skyddar kvinnor och flickor.

Förebyggande arbete är en central del av UN Womens strategi, där män och pojkar inkluderas för att förändra destruktiva normer och beteenden. Genom dessa insatser har UN Women under det senaste året nått nära tre miljoner kvinnor och bidragit till att 57 länder stärkt sitt skydd mot våld.

Orange Day och 16 Days of Activism

FN:s kampanj Orange Day, som uppmärksammas den 25:e varje månad, syftar till att skapa en framtid fri från våld mot kvinnor och flickor. Färgen orange står för hopp och en ljusare framtid. Kampanjen sträcker sig över 16 Days of Activism, från den 25 november till den 10 december, då världen manifesterar sitt stöd genom att lysa upp byggnader i orange, bära orange kläder och arrangera aktiviteter som ökar medvetenheten.

Hur kan vi bidra inom elevhälsan?

Som en viktig del av barns och ungas liv har elevhälsan en nyckelroll i att förebygga våld och stödja de som drabbats. Genom att:

  • Identifiera varningstecken på våld i ungas liv.
  • Erbjuda stöd och vägledning till utsatta flickor.
  • Sprida kunskap om våldets konsekvenser och vad vi kan göra för att förebygga det.
  • Arbeta med normer och värdegrund i skolmiljön för att motverka destruktiva beteenden.

Orange Day och under 16 Days of Activism kan ni som arbetar inom elevhälsan också visa vårt stöd genom att arrangera temadagar, diskussioner och andra initiativ för att skapa en tryggare miljö för unga.

För mer fakta och resurser, besök UN Womens hemsida och sektionen “Facts and figures: Ending violence against women.” Låt oss tillsammans bidra till en framtid där våld mot kvinnor och flickor inte längre existerar.

Artikel skriven av Emmy Ottosson, Redaktör