Aktuellt

Prata med elever om sociala medier och självkänsla

31 oktober, 2024

I dagens digitala värld har sociala medier en enorm inverkan på ungas självkänsla. Många unga upplever både positiva och negativa effekter av sociala medier, och här spelar elevhälsan en viktig roll i att vägleda dem. Forskning visar att sociala medier kan bidra till sänkt självkänsla på grund av ständiga jämförelser med andra. Samtidigt finns plattformar som kan främja gemenskap och positivt stöd. Här är några strategier för er inom elevhälsoteamet för att diskutera sociala medier och självkänsla med elever.

1. Skapa öppna Samtal

För att inleda samtalet kan elevhälsan skapa en trygg miljö där eleverna känner sig bekväma att dela sina tankar. Ställ öppna frågor som:

  • ”Hur mår du när du går in på sociala medier?”
  • ”Kan du avfölja konton när du mår dåligt av någons innehåll?”

Genom att lyssna aktivt kan elevhälsan bättre förstå hur eleverna ser på och använder sociala medier.

2. Utbilda om sociala mediers påverkan på självkänslan

Det är viktigt att informera eleverna om både fördelar och nackdelar med sociala medier. Många ungdomar jämför sig med idealiserade bilder av andras liv, vilket kan skapa en känsla av otillräcklighet och påverka självkänslan negativt. Att diskutera skillnaden mellan verkligheten och vad som visas online hjälper eleverna att få ett mer balanserat perspektiv.

3. Främja kritiskt tänkande

Uppmuntra eleverna att tänka kritiskt kring innehållet de ser. Frågor som:

  • ”Vad tror du är syftet med detta inlägg?”
  • ”Hur skulle det kännas om du jämförde ditt liv med det här?”

kan hjälpa dem att utveckla en sundare relation till sociala medier. Genom kritiskt tänkande kan de förstå att sociala medier ofta speglar en tillrättalagd verklighet.

4. Diskutera självkänsla och identitet

Elevhälsan kan hjälpa eleverna att förstå att deras självkänsla inte ska byggas på jämförelser online. Diskutera hur självkänsla formas och arbeta med övningar som hjälper eleverna att identifiera sina styrkor och värderingar. Att påminna eleverna om att det de ser på sociala medier inte alltid speglar verkligheten kan vara ett viktigt steg i att stärka deras självbild.

5. Ge praktiska verktyg för hantering av sociala medier

Ge eleverna konkreta verktyg för att hantera eventuella negativa effekter av sociala medier. Exempelvis kan ni uppmuntra dem att:

  • Begränsa sin skärmtid.
  • Följa konton som får en att må bra.
  • Kom ihåg att folk väljer vad de visar på sociala medier, man får inte en helhetsbild av någons liv.

Dessa verktyg kan ge eleverna mer kontroll över sin upplevelse på sociala medier.

6. Dela förebilder och inspirerande berättelser

Berättelser om individer som har hanterat utmaningar med sociala medier och självkänsla kan ge eleverna nya perspektiv och inspirera dem till att utveckla en sundare relation till sociala medier.

Syftet med sociala medier är att det ska vara roligt och inspirerande. Det har gjort vår värld mycket mindre och man kan träffa likasinnade online. Så fort det slutar vara roligt så finns det saker man själv kan göra, glöm inte guida eleven i detta!

Artikel skriven av Emmy Ottosson, redaktör Elevhälsan.se