Blogg

Sämre sömn vid fullmåne?

21 augusti, 2013

Så var det dags för fullmåne igen.

Gissar att några av er precis som jag sover sämre vid fullmåne. Jag brukar säga att vi har mycket gemensamt med våra förfäder som Homo habilis och till och med gamlingar som Australopithecus men enligt ny forskning får vi nog gå tillbaka några 100 miljoner år till den tid då vi levde i havet för att förstå hur fullmånen kan påverka oss idag.

Tidigare har forskarna avfärdat fullmåne som reellt skäl till försämrad sömn de menade att det endast var för att man förväntade sig sömnsvårigheter som sömnen blev lidande.  2006 sa Torbjörn Åkerstedt i en artikel  ”om man psykologiskt ställer in sig på att få sömnproblem vid fullmåne så blir det sannolikt så.” (Expressen 13/4 2006)

Nu har Schweiziska forskare undersökt fullmånens påverkan på sömnen genom att studera  33 försökspersoner i olika åldrar. De har fått sova i sömnlabb och har därmed inte nåtts av något månljus. Mätningarna gjordes under en längre tid under månens alla faser. Resultatet var att vid fullmåne tog det 5 minuter längre för försökspersonerna att somna in och de sov cirka 20 minuter mindre.  Man kunde också se att sömnkvaliteten försämrades då den karaktäristiska långsamma hjärnvågsfrekvensen som är kopplad till djupsömn sjönk med 30 procent. Även halten av melatonin sjönk.

Torbjörn Åkerstedts kommenterade resultatet så här: ”Många har hävdat att de sover sämre när det är fullmåne och jag och andra har sagt att det är skitsnack. Men så är det inte, uppenbarligen.”

Den stora frågan är varför människan påverkas av fullmåne. Forskarna tror att det kan ha och göra med den cirkalunar klocka som följer den synodiska månaden , från fullmåne till fullmåne. Den månstyrda klockan återfinns i många havslevande organismer och styr deras fortplantning. ”Människan kommer ju från havet så det är fullt möjligt att det är en kvarleva från den tiden” säger Åkerstedt.

Det är alltså troligt att ni kommer att sova sämre inatt då månen är full. Jag vill passa på att trösta er med att ni kommer att kompenseras för detta redan under torsdagsnatten. En natts dålig sömn kompenseras natten efter genom att man får extra mycket av den högkvalitativa drömlösa djupsömnen. Det innebär  lite längre tid i stadium fyra eller till och med ett extra besök där.

Så istället för att gräma sig över att man sovit dåligt så vänd på det och säg istället: Tänk vad gott jag kommer att sova i natt”.

Sov gott!