Blogg

Sov dig frisk!

17 februari, 2015

Forskare i Washington har hittat ett protein (AcPb) som finns i hjärnan och som ser ut att vara nödvändigt för att kroppen ska kunna återhämta sig och som hjälper oss att sova och hålla oss friska.

 

I en studie såg forskarna att möss som inte hade proteinet fick störd sömn och de kunde heller inte ta igen sömnen efteråt utan sov istället mindre och återhämtade sig inte. Något som går helt emot det man tidigare sett. Möss utan proteinet som utsattes för svininfluensan sov mindre, rördes sig mindre och de symptom de fick var värre och dödligheten var högre än hos mössen med tillgång till proteinet.

 

Det verkar som proteinet AcPh är nödvändigt för sömnen och för immunförsvaret säger Christopher Davis, en av forskarna bakom studien, som är förvånad över hur ett protein i hjärnan kan vara inblandat i ett virus i lungorna. Han tror att denna kunskap kan ge oss läkemedel som i framtiden kan skydda oss mot influensa. Att spreja sig med AcPh under influensasäsongen kanske blir verklighet i framtiden.

 

Snart är högsäsongen här för influensan så till att få tillräckligt med sömn för att hålla er friska 🙂 

 

Läs mer om sömn och immunförsvaret på http://unglivsstil.se/ungdomar/somn/somnens-funktion/