Aktuellt I samarbete med RFSU

Våga prata om förhuden

4 april, 2024

Att ha trång förhud innebär att det inte går att dra tillbaka förhuden över ollonet på penisen. Kajsa Hagstrand är barnmorska på RFSU-kliniken. Det händer att hon möter unga vuxna som länge haft problem med trång förhud. Hon vill därför uppmuntra elevhälsan att lyfta frågan.

– Det är inte ovanligt och ingenting konstigt med trång förhud. Någon till några procent av befolkningen upplever detta. Men man ska inte behöva lida i onödan över något som går att åtgärda.

Hur vet man att man har trång förhud?

– Det märks genom att det gör ont att dra tillbaka förhuden över ollonet. Det kan också göra ont att få stånd, onanera eller ha omslutande/penetrerande sex. Mindre vanligt är att få svårt att kissa. 

Vad kan man göra åt det?

– Hos små barn är det ingen fara. Här ska man faktiskt undvika att försöka dra tillbaka förhuden, eftersom det kan orsaka skador och ärrbildning. Barn i skolåldern med trång förhudsöppning kan uppmanas att själva dra lite i förhuden, för att gradvis tänja den, men inte så att det gör ont. När man pratar om kroppen i sexualundervisningen i skolan kan man nämna att det går att onanera trots trång förhud. Om man har så trång förhud att det gör ont att onanera, bör man dock söka hjälp, till exempel hos skolsköterskan eller hos ungdomsmottagningen.

När ska man söka vård?

– Om förhuden fortfarande är trång när barnet kommer i puberteten behövs vårdinsatser. Annars kan det vara svårt att rengöra ordentligt när produktionen av smegma kommer igång, vilket kan leda till dålig lukt och en ökad risk för infektioner.

Vilken vård finns att få?

– Många blir hjälpta av att smörja på receptbelagd kortisonsalva på det trånga området enligt ett särskilt schema under några veckors tid. Kortisonet tunnar ut huden vilket gör den lättare att tänja ut. Om detta inte hjälper får en urolog göra en liten operation under lokalbedövning. 

Vilka problem kan du se hos unga vuxna som inte sökt vård?

– Det är olyckligt med personer som har problem och aldrig söker hjälp. Det kan bli att man undviker intima situationer eller att inleda relationer. 

Är det något annat du vill uppmärksamma?

– Ja, det kan vara bra att veta att även frenulum, strängen under ollonet, kan vara kort och tajt vilket också kan leda till obehag. Det är enkelt för en urolog att åtgärda detta med ett litet snitt (under lokalbedövning), annars kan det hända att den går av av sig själv vid onani eller samlag. 

Läs mer här:

1177.se

rfsu.se

Artikel i betalt samarbete med RFSU

Illustration: Yokaj studio, bild från Världens viktigaste bok