Aktuellt

Välkommen till Elevhälsan.se, Tina Trollefur

6 februari, 2025

Hej, Tina! Välkommen som ny expert på Elevhälsan.se!

Tack så mycket! Det känns både roligt och hedrande att få detta uppdrag.

Vad fick dig att välja yrket som specialpedagog och inrikta dig på problematisk skolfrånvaro?

Jag arbetade i många år på en liten skola – ett naturbruksgymnasium med hästinriktning. Dit sökte sig många elever som behövde något annat än den traditionella klassrumsundervisningen, och jag trivdes med att stötta dem i deras skolarbete. Jag märkte att jag var bra på att skapa relationer och struktur. När skolan lades ner fick jag samtidigt mitt tredje barn. När det var dags att återgå till arbetslivet frågade jag en före detta rektor vad jag borde göra för att bli så attraktiv som möjligt på arbetsmarknaden. Hon föreslog att jag skulle läsa en kurs i specialpedagogik, vilket skulle öka mina möjligheter att få en bra lärartjänst.

Jag började på specialpedagogprogrammet vid Göteborgs universitet, med tanken att bara läsa ett år och sedan återgå till läraryrket. Men jag upptäckte snabbt att detta var otroligt spännande! Efter ett tag insåg jag att det specialpedagogiska arbetet jag utfört och älskat under mina år som lärare var precis det jag ville fortsätta med. Så jag sökte jobb som specialpedagog, fullföljde min utbildning och har sedan 2016 arbetat som specialpedagog på olika gymnasieskolor. Just nu arbetar jag på Magelungen Gymnasium Göteborg, en resursskola, och jag stormtrivs.

Mitt intresse för problematisk skolfrånvaro växte i takt med att jag fördjupade mig i neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), främst autism och ADHD. Jag började förstå både orsakerna bakom svårigheterna och konsekvenserna av att dessa barn och ungdomar inte får tillräckligt med förståelse och anpassningar. Sedan jag började arbeta på en resursskola har arbetet med att minska skolfrånvaro blivit en stor del av mitt dagliga arbete. Det är spännande – både komplext och svårt, men samtidigt otroligt givande!

Vilka värderingar och principer styr ditt arbete inom elevhälsan?

Jag är övertygad om att alla elever vill lyckas. Men alla har inte erfarenhet av att lyckas eller en tro på att de kan göra det. Där har skolan en viktig roll att spela.

Mitt arbete präglas av en elevcentrerad och inkluderande pedagogik, där samarbete med lärare och elevhälsoteam är mycket viktigt. Jag utgår alltid från ett salutogent perspektiv – jag fokuserar på helheten och bygger vidare på de friskfaktorer som redan finns. Det är lättare att stärka befintliga vanor och rutiner än att skapa nya. Dessutom hjälper det eleven att se vad hen redan kan och klarar, vilket stärker självkänslan.

Jag brukar förklara för nya elever att jag har två mål: det första är att de ska må bra, det andra är att de ska klara skolan så bra som möjligt. Dessa två hänger ihop och måste utvecklas parallellt. Därför behöver skolan ibland stöd från andra aktörer, som vården och socialtjänsten. Skolan kan göra mycket, men vi kan inte göra allt. För att hjälpa dessa barn och ungdomar krävs samverkan på flera nivåer i samhället.

Hur har din syn på skolfrånvaro förändrats under din karriär?

Hm… det fick jag fundera på en stund.

I början av min lärarkarriär hade jag en ganska ensidig bild av skolfrånvaro. Jag såg det mest som skolk och tänkte att det var elevens eget val. Idag har jag en helt annan förståelse. Skolfrånvaro är ofta komplext och har många orsaker. Jag ser också hur den ökande psykiska ohälsan i samhället de senaste 10–20 åren har påverkat skolfrånvaron.

Jag träffar sällan elever som skolkar för att de vill. Däremot möter jag många elever som, på grund av mående, rädslor eller bristande bemötande, känner att de inte har något annat val än att vara frånvarande. Det vill jag förändra.

Vilka är de största utmaningarna för skolpersonal i arbetet med elever med NPF?

Jag tror att skolor kan minska många av dessa utmaningar med relativt små medel. Idealet hade varit att halvera klasserna och dubblera antalet vuxna i skolan, men den förändringen ligger bortom vårt mandat. Däremot finns det mycket vi kan göra redan idag, inom ramen för de resurser vi har.

Här är tre konkreta områden som jag ser som viktiga och genomförbara:

  1. Ökad kunskap om NPF-diagnoser. Jag föreläser ofta om ADHD och autism för att öka förståelsen för de svårigheter som kan uppstå och för att hjälpa skolor att hitta lösningar med befintliga resurser. Kunskap är nyckeln.
  2. Trygga relationer i skolan. Det kräver att personalen får tid att vara med eleverna och att vi använder samtalstekniker anpassade för dessa elever. Trygghet, att bli lyssnad på, visuellt stöd och att ha utrymme för autonomi är avgörande för att skapa givande samtal och fungerande undervisning.
  3. Mötesforum för lärare och elevhälsa. Skolor behöver organisatoriska lösningar där lärare och elevhälsa regelbundet kan arbeta främjande och förebyggande tillsammans. Handledning av specialpedagog är ett bra exempel på ett forum där både enskilda elevärenden och generella rutiner för att stötta elever med NPF kan diskuteras.

Hur hanterar du själv utmaningarna och komplexiteten i ditt arbete?

Det är ofta gripande att möta ungdomar som kämpar så mycket. Men det vägs upp av alla tillfällen där jag och mina kollegor gör verklig skillnad. Jag älskar mitt jobb och är medveten om att det kräver mycket energi att arbeta med hjärtat.

För att orka långsiktigt är samverkan med kollegor avgörande. Att få ventilera svåra situationer och bolla lösningar gör arbetet både lättare och mer givande.

På fritiden fyller jag på med energi genom att handarbeta. Många tankar och frågor klarnar medan jag virkar en nalle eller stickar en strumpa – det är bra för min kreativitet. Långa promenader är också en viktig del av mitt liv.

Vad kommer dina webbinarium på Elevhälsan.se att handla om?

Mina egna webbinarium kommer att handla om problematisk skolfrånvaro, närvarofrämjande arbete och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF). Läs mer om webbinariet här!

Jag har även föreläst tillsammans med Diana Storvik om studieframgång för elever med ADHD och autism, och vi hoppas kunna fortsätta med det. Dessutom planerar vi en webbinarieserie för kompetensutveckling av specialpedagoger och speciallärare. Jag ser verkligen fram emot det!
Här hittar du alla webbinarier!