Aktuellt I samarbete med Reacta

”Vårt hälsoråd vill göra skolan till en tryggare plats för alla!”

24 juni, 2024

Känslan av upprymdhet och förväntan fyller lokalen från golv till tak. Elever från låg-, mellan- och högstadiet hjälper varandra och ställer i ordning bord som fylls med foton och kreativt material som skapats. Varför? De vill inspirera fler elever att vara medlemmar i hälsoråd och berätta för fler i personalen om varför hälsoråden som de har i skolan gör skillnad för deras hälsa och välbefinnande. 

Hälsoråd är ideella föreningar knutna till den ideella riksorganisationen Reacta som arbetar för att hjälpa skolor och mötesplatser att lyfta sitt hälsofrämjande arbete. Detta görs med hjälp av en evidensbaserad modell som främjar och stärker barns och ungas empowerment men också fysiska, psykiska och sociala välbefinnande. Som medlem i hälsoråd har barn och unga reellt inflytande över hälsorådets aktiviteter och tränas samtidigt i demokrati och inkluderande förhållningssätt, vilket renderar många positiva effekter och samtidigt hjälper skolan att uppfylla innehåll i styrdokumenten. 

Det dröjer inte länge innan lokalen fylls av nyfikna elever och personal som går från bord till bord. Högt och tydligt hörs ”Vårt hälsoråd vill göra skolan till en tryggare plats för alla!” Stoltheten och glädjen i rösten hos eleven säger allt.

Friskvårdsbidrag till hälsorådens aktiviteter

Variationen av aktiviteter som hälsoråden gör är stor, som det blir när barn och unga själva bestämmer vad de vill göra tillsammans med andra för att må bra, och pengarna som hälsoråden får från Reacta kan bekosta aktiviteter som de inte hade kunnat göra annars. ”Vi träffas på rasterna, gör koreografi och dansar tillsammans! Tycker du om att dansa?” ”I vårt hälsoråd bakar vi och pratar om olika viktiga saker. Du får gärna vara med!” ”Om du är medlem i vårt hälsoråd så får du rösta, göra olika utflykter och ha roligt tillsammans med oss. Vad tycker du är roligt att göra?”  

En unik modell 

Den som har skapat det fantastiska intresset och engagemanget i arbetet med hälsoråd är Eva Persson som är kurator, diplomerad hälsorådscoach och samordnare i arbetet med hälsoråd. Hon säger att ”Det vi definitivt kan se att modellen med hälsoråd skapar är ett ökat samarbete elever emellan som sträcker sig över klass- och årskursgränser och till och med över stadiegränser, vilket förebygger motsättningar och ökar tryggheten för eleverna. Det som också är intressant med hälsoråden är hur de ger barn och unga möjligheter de inte ens visste fanns. De får kunskap i hur de startar en förening med ett intresse som är deras eget. Barn och unga utvecklar och stärker också sitt empowerment och får känna att de är viktiga, samtidigt som de får kunskaper som går att omsätta i vardagen. Reactas hälsorådsmodell liknar inget annat och är både lärorikt och givande på så många olika sätt. Det finns bara vinster med att ha hälsoråd på skolan eller mötesplatsen!” 

Vill du veta mer om arbetet som gör skillnad för barns och ungas fysiska, psykiska och sociala välbefinnande på grupp- och organisationsnivå? Varmt välkommen att besöka www.reacta.se och boka en kostnadsfri infoträff tillsammans med oss så berättar vi mer!

I betalt samarbete med Reacta