Till Frågor & svar

Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

Hur dokumenterar vi stödet som ingår i A) resurspersonens uppdrag respektive stöd som ingår i B) placeringen i en särskild undervisningsgrupp?

2 september, 2024

Fråga:

Hej!

Vi i Stallarholmen har precis haft en fantastisk förmiddag angående särskilt stöd och åtgärdsprogram. Vi i spec-gruppen har en fråga då elever har en resursperson eller sitter i särskild undervisningsgrupp i stort sett hela dagar. Hur kan vi komprimera stödet så att det blir bra i ett åtgärdsprogram. Vi vet att vi skriver in att eleven har tillgång till en resursperson och sitter i en särskild undervisningsgrupp. Sedan görs det ju mycket anpassningar och åtgärder över hela dagen, hur gör vi konkret i dokumentationen?

Tacksamma för svar.

Mvh Sirpa


Svar:

Hej Sirpa,

vad roligt att höra att du är så nöjd med min föreläsningsfilm och mitt studiedagsupplägg som ni lokalt har kunnat genomföra själva med stöd från en av era centralt belägna specialpedagoger.  

Om jag förstår er fråga rätt så önskar ni ett förtydligande kring hur ni kan dokumentera allt som ingår i A) resurspersonens uppdrag respektive allt stöd som ingår i B) en placering i en särskild undervisningsgrupp. Jag vet att detta ofta är klurigt och jag ska försöka klargöra och konkretisera.  Observera dock att det inte framgår av våra styrdokument eller av våra skolmyndigheter någon uppgift om ett specifikt antal minuter stöd per vecka. Jag utgår från uppgifterna som Skolverkets jurister informerade mig om när jag föreläste för Skolverkets räkning under 2015. När det beslutas att en elev ska få stöd 

  1. av en resursperson eller få undervisning i en särskild undervisningsgrupp/flexibel ”Stuido/Källa/Bas” i mindre omfattning ex. bara 20-30 minuter/vecka så kan detta räknas som en form av extra anpassning.
  2. av en resursperson eller få undervisning i en särskild undervisningsgrupp/flexibel ”Stuido/Källa/Bas” i lite större omfattning ex. 40-80 minuter/vecka så räknas detta som en mer vanlig form av särskilt stöd vilket ska dokumenteras i åtgärdsprogram. Eventuellt har eleven även andra former av särskilt stöd ex. 60 minuter med speciallärare. Övriga anpassningar som görs specifikt för denna elev under övrig tid av annan personal ex. ämneslärare mfl dokumenteras istället enligt de vanliga reglerna för extra anpassningar.  
  3. få undervisning i en särskild undervisningsgrupp/flexibel ”Stuido/Källa/Bas” i en betydande del av elevens skolvecka, exempelvis 400 minuter/vecka eller mer. Alla former av ”stöd och anpassningar” som sker inom ramen för placeringen i den särskilda undervisningsgruppen räknas alltid som särskilt stöd (dvs extra anpassningar existerar inte under den tid då eleven undervisas i den särskilda undervisningsgruppen). Däremot kan det självklart ofta även beslutas om extra anpassningar som ex. ämneslärare/klasslärare mfl ska genomföra den skoltid då eleven inte befinner sig i den särskilda undervisningsgruppen. 

Nu till er fråga dvs hur kan vi i åtgärdsprogrammet smidigt beskriva det särskilda stöd som resurspersonen genomför (se punkt 2) och det stöd som genomförs inom ”Studion/Källan/Basen/ Särskilda undervisningsgruppen (se punkt 2 och 3 ovanför). Jag vill börja med att säga att ni tänker klokt dvs att det inte räcker att vi som åtgärd i åtgärdsprogram skriver exempelvis
”Åtgärd 1: Stöd av resursperson. Omfattning: 60 minuter/vecka. Ansvarig för åtgärden: Namn och befattning. Åtgärd 2: Mycket vuxenstöd i ”Lärkällan”. Omfattning: 80 minuter/vecka. Ansvarig för åtgärd: Namn och befattning”. Skälet till att detta inte räcker är att det blir svårt att utvärdera om vi inte dokumenterar mer konkret vad det särskilda stödet ska fokusera på och bestå av. 

Jag föreslår alltid att ni utarbetar ett kortfattat dokument på max en sida (om det inte redan finns ett befintligt). Rubriken kan exempelvis vara ”I Lärkällan/Studion/Basen erbjuds alla elever följande stöd”. Därefter skriver ni konkret in vad ni erbjuder för olika stödinsatser, gärna i punktform exempelvis:

  1. Specialutbildad personal och hög personaltäthet (3 vuxna på 9 elever)
  2. Färre elever att behöva förhålla sig till
  3. Mycket tydlig struktur på skoldagarna och lektionerna
  4. Möjlighet till avgränsande auditiva (ljud) och visuella (bild) intryck
  5. Möjlighet till rörelse under lektionspassen via ståbord, skrivbordscykel och kort lärarledda rörelsepauser
  6. Specialanpassade läromedel, digitala program, konkretionsmaterial och skoluppgifter utifrån elevens förutsättningar och behov
  7. Möjlighet till mycket repetition av olika lärmoment
  8. Hög vuxentäthet även på raster och utflykter mm 
  9. Personal som kan följa med till de olika praktiskt estetiska ämnena
  10. Steg för steg-träning för att kunna klara fler och fler uppgifter och skolsituationer på egen hand
  11. Personal som kan ge handledning till övriga lärare samt
  12. Personal som kan finnas med inför och vid utslussning tillbaka till ordinarie elevgrupp

Detta dokument kan ni använda dels som ett informationsblad till övriga skolor samt eventuellt blivande vårdnadshavare och elever. Dessutom kan ni hänvisa till detta dokument (infogat som en bilaga) till åtgärden i åtgärdsprogrammet. Under punktlistan i bilagan skriver ni då även in; ”För eleven NN är följande delar extra viktiga; A, B, C, D, F och G. Här är det viktigt att …(konkretisera).”
När vi gör på detta sätt så kan vi utvärdera insatserna och se framsteg. Då synliggörs också vilka insatser som bör fortsätta respektive vad som bör ändras kring eleven. Likaså kan vi få viktig systematisk information om vilka insatser som visar sig vara extra betydelsefulla för flera elevers positiva utveckling i den särskilda undervisningsgruppen.  

Jag vill också passa på att tydliggöra att vi bör dokumentera åtgärderna juridiskt korrekt när det handlar om mer ingripande former av särskilt stöd: Vi bör hänvisa till skollagen, ha med en särskild motivering samt alltid ha rektor som ansvarig för åtgärden. I mina e-böcker och i tidigare svar här på elevhälsan så hittar ni olika konkreta exempel på hur vi kan dokumentera de olika mer ingripande formerna av stödinsatser på ett juridiskt korrekt sätt. Här kommer ett exempel:

”Åtgärd: Placering i särskilda undervisningsgruppen ”Studion” enligt 3 kap. 11 § skollagen.
Särskild motivering: Eleven är i behov av en mindre grupp med färre antal elever att förhålla sig till, mycket tydlig struktur och mycket vuxenstöd av specialutbildade lärare för att kunna ta till sig undervisningen (läs mer i bilaga 1). Beslutet om åtgärden kan överklagas särskilt enligt 28 kap. 16 § skollagen. Omfattning i tid:  Samtliga teoretiska lektioner. Ansvarig för åtgärden: (Hemskolans) Rektor Inga PerssonSoliga hälsningar
Gudrun Löwendahl Björkman
www.GLBatgardsprogram.com

Visste du föresten att Gudrun erbjuder förinspelade föreläsningar inom en mängd olika teman, nu ligger åtta olika föreläsningar uppe. Är ni flera ges rabatter med tanke på det ekonomiska läget.

Läs mer och se om det är något för din enhet, skola eller kommun!

50% rabatt vid 10-19 deltagare dvs 2500 kr för 10 deltagare
55% rabatt vid 20-29 deltagare dvs 4500 kr för 20 deltagare
60% rabatt vid 30-39 deltagare dvs 6000 kr för 30 deltagare
65% rabatt vid 40-100 deltagare dvs 8000 kr för 40 deltagare

23 augusti 2024

Kajsa Haglund expert från RFSU