Till Frågor & svar

Hur påverkar mental friskvård ungas hälsa positivt?

8 januari, 2019

Fråga:

Hej, jag arbetar som skolkurator och undrar hur mental friskvård kan påverka ungas psykiska hälsa på ett positivt sätt och vad det finns för eventuell forskning bakom metodiken. Tack på förhand.


Svar:

Tack för dina frågor.
Vi ser flera viktiga komponenter till hur mental friskvård påverkar ungas psykiska hälsa på ett positivt sätt. Först och främst handlar mental friskvård om kunskap om hur vår hjärna och vårt psyke fungerar samt hur vi på bästa sätt tar hand om den, vilket inte är något som idag återfinns i skolans läroplan. En annan viktig del är att förebyggande (mental friskvård) arbete visat sig ha stor effekt på att minska risken för depression, vilket är den vanligaste formen av psykisk ohälsa. Detta då psykologiskt välmående inte automatiskt uppstår bara för att man är fri från symptom på ohälsa och har det bekvämt i livet. En människa blir inte välmående bara på grund av att man inte lider. Vill man ha en fin trädgård räcker det inte med att bara rensa bort ogräset, man måste även plantera vackra växter. En längre period av låga nivåer av psykologiskt välmående är en riskfaktor för depressiva episoder och då syftet med mental friskvård är att förhöja individens välmående så fungerar den mentala träningen som en utmärkt preventiv aktivitet.

Mer om forskningen kring detta kan du läsa genom att klicka på den här länken: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/ pubmed/19706357

14 september 2023

Medicinsk elevhälsa Nils Lundin