Fråga:
Hej Gudrun.
Vi har haft mycket diskussioner om vår extra studietid och möjlighet att ge särskilt stöd på tiden. Våra rektorer menar att vi inte kan det då tiden är frivilliga och ligger utanför elevernas ramtid. I en fråga från 23 januari 2023 som egentligen handlar om språkval så skriver du följande:
Exempel 1: Låt säga att eleven i årskurs 5 inte uppnår kriterierna i svenska eller engelska trots insatt särskilt stöd. Elva väljer svenska som språkval inför årskurs 6. Om ni under årskurs 6, utifrån utredningen av elevens behov av särskilt stöd, kommer fram till slutsatsen att eleven är i behov av mer undervisning i engelska så kan det särskilt ske via den extra studietiden på minst 120 minuter per vecka som eleverna i årskurs 4-9 har rätt till sedan behov av stöd i augusti 2022. lektioner, under den extra studietiden och/eller vid andra tillfällen under skolveckan.
Jag har försökt hitta stöd för detta på skolverket och i lagtext men hittar det inte någon stans. Finns det någon stans där jag kan hitta stöd för ovanstående? Det skulle ge oss helt nya möjligheter om vi kan använda studietiden på ett annat sätt.
Hälsningar J
Svar:
Hej J!
Gudrun är dessvärre inte tillgänglig för att svara dig här på Elevhälsan längre, men det är en viktig fråga du lyfter, så jag tar mig friheten att återkoppla i hennes ställe;
Jag förstår rektorernas invändning mot att särskilt stöd ska ges på frivillig tid, men det finns faktiskt ändå fog för att tänka sig att den extra studietiden kan användas på det sättet.
Först och främst anger Skolverket att den extra studietiden ska ge möjlighet för elever att få stöd i sina ämnen, med tillgång till den kompetens de behöver utifrån sitt behov, på tid som är formellt frivillig men bör uppmuntras särskilt för de elever som har behov av den.
I de allmänna råden (SKOLFS 2022:334) uttrycker Skolverket att särskilt stöd å sin sida ska ges inom ramen för undervisningen, men att det också kan ges på andra sätt.
När den extra studietiden organiseras så att den blir en del av en sammanhållen skoldag och innehållsmässigt anpassas till elevens behov bör särskilt stöd därför kunna ges inom ramen för den tiden. Det finns åtminstone ingen skrivelse som motsäger en sådan lösning. (Däremot krävs givetvis på sedvanligt vis en USS och ett åtgärdsprogram där det framgår hur stödet ges, följs upp och utvärderas.)
Vad gäller språkval och stöd så skriver Skolverket i sitt stödmaterial om språkval att skolan kan använda språkvalstiden till förstärkt undervisning i svenska eller engelska om eleven behöver det. Eftersom språkvalet inte heller är obligatoriskt och vissa elever har bytt ut det mot extra stöd kan det jämföras med extra studietid, som också är en resurs utanför ordinarie ramtid. Sannolikt är det den högst rimliga parallellen du har dragit.
Sammanfattningsvis finns det ingenting som uttryckligt säger att särskilt stöd inte kan ges under extra studietid, men om skolledningen fortfarande är tveksam till att använda den till särskilt stöd kan du alltid förankra den bild jag ger dig här genom att skriva även till Skolverket och be om deras tolkning. Det kan också vara klokt att se över era lokala policys och riktlinjer för att säkerställa att det inte finns någonting uttalat från er huvudman som kan påverka beslutet.
Tack för din fråga och stort lycka till med lösningen!
/Pia