Fråga
Hej,
Jag arbetar som central specialpedagog inom förskolans organisation i kommunen. Vi är två specialpedagoger med samma uppdrag och sitter i samma rum. Det innebär förstås att vi ibland har telefonsamtal med vårdnadshavare eller instanser från olika håll gällande våra ärenden.
Just nu har jag och min kollega ganska olika uppfattning om vad som gäller för detta sekretessmässigt.
För min del känns det inte som någon fara att vi hör delar av varandras samtal, då det ju inte lämnas ut några specifika personuppgifter den vägen. Såklart har vi heller inte något intresse eller uppsåt att lyssna på varandras samtal och är inte heller något vi pratar om efteråt. Min kollegas uppfattning är dock att det strider mot sekretessen att vi vid dessa tillfällen finns i samma rum, medan jag haft uppfattningen om att vi finns i samma organisation och därför ryms inom samma sekretess.
Hjälp mig gärna att förstå.
K
Svar:
Hej K,
Det finns två olika sätt att närma sig svaret på din fråga. Jag kan direkt säga att jag håller med dig om att detta inte är något brott mot tystnadsplikten. Ni arbetar ju båda vid samma skolmyndighet och i förskolan som specialpedagoger och dessutom med samma tystnadsplikt- förskolans stränga, med vad man juridiskt benämner ”omvänt skaderekvisit”. Då är tystnadsplikt huvudregel, offentlighet undantag.
Men för mig är etiken en viktigare fråga i sammanhanget. Jag förutsätter att era samtal sker i delvis känsliga sammanhang, där barns eventuella stödbehov diskuteras och där även namn och andra uppgifter framkommer. Även om ni inte lyssnar på varandra så kan man i samma rum ändå höra sådant man inte rimligen borde höra, eftersom ni sannolikt inte arbetar med samma barn utan har olika barn och föräldrar att arbeta med och för.
Etiken är viktig då. Den etikregel jag har präntat är att man bara ska ta del av de uppgifter man behöver för sitt arbete. Det är en regel som finns i all verksamhet där personal har tystnadsplikt, t.ex. i sjukvården, i socialtjänsten och, förstås, i förskola och skola.
Därför håller jag med din kollega. Ni bör, utifrån god etik, ha era samtal i olika lokaler eller vid olika tider. Att ni sedan, vid behov, kan behöva samköra era uppgifter som framkommer vid samtalen är en annan sak. Det kan behövas vid avidentifierad förfrågan eller namngivet, ifall ni någon gång gemensamt tar er an ett barn i arbetet.
Hälsningar
Staffan,