Till Frågor & svar

Extra anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram

Hur dokumenterar vi kring integrerad elev som tillhör anpassade grundskolan?

15 oktober, 2024

Fråga:

Hej Gudrun,

Jag deltog på din digitala halvdagsutbildning i kommunen runt särskilt stöd och dess dokumentation. Tack för en väldigt bra och informativ föreläsning! Håller även på och läser e-boken ”15 skolor och elever i behov av särskilt stöd” som också är toppen.

Jag har en fråga som jag undrar ifall du kan svara på? Frågan gäller elev som går i särskild undervisningsgrupp men som även troligen kommer att läsa som integrerad elev. Utredningen med de fyra olika bedömningarna finns och bedömningen är att eleven tillhör målgruppen anpassad grundskola. Det har beslutats att eleven ska läsa enligt anpassad grundskolas läroplan, men gå integrerad i grundskolan utifrån vårdnadshavarnas önskemål. Eleven får all sin undervisning i en särskild undervisningsgrupp på skolan, men fortsätter att ha idrott med sin ursprungliga grundskoleklass. Anledningen till placeringen i särskild undervisningsgrupp är att eleven behöver en lugn och intrycksfattig miljö och omfattande stöd. I undervisningsgruppen finns två pedagoger och fyra elever vilket ger bra förutsättningar för elevens progression.

Hur skrivs detta fram i ett åtgärdsprogram? Ska en åtgärd vara att eleven går som integrerad elev i vanliga grundskolan? Eleven har även kortare skoldag för att orka, vilket skrivs fram som anpassad studiegång. Hur specifika behöver vi vara här vad gäller ämnen och tid?  Räcker det att det står vilket ämne/ämnen det tas från och omfattning av den anpassade studiegången per vecka? Eller behöver vi ange timmar som tas från timplanen i årskursen? (Eleven går på mellanstadiet).

Vänliga hälsningar
Anna


Svar:

Hej Anna,
vad glad jag blir att du uppskattar såväl filmföreläsningen som e-boken.

Det finns ofta många frågor kring stödinsatser när det gäller elever mottagna i den anpassade grundskolan. En orsak är att det tyvärr knappast står någonting alls om detta i våra styrdokument. Jag återkommer längre ner om vilken information vi ändå kan hitta via Skolverket.

Eftersom många har efterfrågat konkret information har jag författat ”Vägledning för anpassade grundskolan – Främja goda lärmiljöer, förebygga svårigheter, göra extra anpassningar och ge särskilt stöd” (sommaren 2023). E-boken innehåller bland annat sex konkreta exempel på elevdokumentationer, varav två belyser integrerade elever.

Nu till svaren på dina frågor;
Elevens hemkommun gör först en sammanlagd helhetsbedömning. Då avgörs om eleven har rätt att bli mottagen i anpassade grundskolan. Huvudmannen (kommunal eller fristående) fattar därefter beslut om eleven huvudsakligen ska läsa ämnen eller ämnesområden. Huvudmannens beslut bör gå i linje med rekommendationerna från hemkommunen. Rektor kan i senare skede justera vilken/vilka kursplaner som eleven ska undervisas utifrån. Beslut om mottagande i anpassad grundskola samt beslut om eventuell ändring av kursplan/kursplaner ska dokumenteras skriftligt. Ni hittar två blankettexempel för att enkelt dokumentera dessa beslut i min e-bok som är riktad till den anpassade grundskolan (Se bilaga 1a och bilaga 6). Här dokumenteras då även informationen om er elev ska gå integrerad i grundskolan dvs det är inte en form av särskilt stöd för en elev som är mottagen i den anpassade grundskolan.

Däremot ska beslutet att eleven placeras i en särskild undervisningsgrupp dokumenteras i ett åtgärdsprogram samt att eleven undervisas utifrån den läroplan och kursplan som har beslutats för eleven ex. kursplanen som gäller ämnen i Lgra 22. Likaså ska åtgärden anpassad studiegång dokumenteras i elevens åtgärdsprogram, precis som du anger. Båda dessa ingripande åtgärder ska beslutas av rektor. Det är viktigt att vi tänker på vilka konsekvenser det särskilda stödet kan få för eleven utifrån ett långsiktigt perspektiv. Hur påverkas exempelvis eleven längre fram om undervisningstiden minskas i de specifika ämnena? I inledningen av åtgärdsprogrammet brukar det framgå vilken årskurs som eleven går i. Därför räcker det att i åtgärden skriva in vilka ämnen som undervisningstid tas från och hur mycket tid per ämne per vecka som det handlar om.

En tankevurpa som vi kan behöva hantera är;
Om ett beslut justeras så att eleven mottagen i anpassad grundskola exempelvis ska undervisas tillsammans med sin grundskoleklass utifrån Lgr22 i idrottsämnet.  Om det efter en tid visar sig att eleven är i behov av mer omfattande stöd än extra anpassningar i idrottsämnet så ska vi göra en utredning av elevens behov av särskilt stöd och eventuellt fatta beslut om åtgärder kring idrotten i åtgärdsprogram. Om det efter insatt särskilt stöd visar att detta inte är tillräckligt så kan rektor fatta ett nytt beslut att eleven ska återgå till att undervisas utifrån Lgra22. Du kan hitta mer information om detta i min e-bok.

Så vad informerar våra styrdokument om kring dessa frågor?
I Skolverkets Kommentarer till de allmänna råden om mottagande i anpassade grundskolan och anpassade gymnasieskolan (hösten 2023) nämns åtgärdsprogram några gånger inför ett eventuellt mottagande men bara en gång för redan mottagna elever; på sidan 29 kan vi läsa ” En elev som är mottagen i anpassade grundskolan och är integrerad i grundskolan kan eventuellt behöva särskilt stöd för att uppfylla kriterierna som gäller för anpassade grundskolan.”

I citatet ovanför framgår ingenting om det jag lyfte i tankevurpan (i stycket före) men om vi tar del av text från Skolverkets webbplats ”Mottagande i anpassade grundskolan” så kan vi hitta lite mer information:

”På motsvarande sätt kan en elev som är mottagen i anpassade grundskolan få sin utbildning i grundskolan eller sameskolan. Det kallas för att eleven är integrerad. För att en elev ska få läsa integrerat måste de huvudmän som berörs vara överens om detta och elevens vårdnadshavare medge det. För en integrerad elev gäller de bestämmelser som avser den ursprungliga skolformen där eleven tagits emot. Exempelvis ska en elev som tagits emot i anpassade grundskolan och är integrerad i grundskolan alltså följa kursplanerna för anpassade grundskolan, om rektorn inte beslutat att eleven ska läsa ett eller flera ämnen enligt grundskolans kursplaner. Rektorn för den skola där den integrerade eleven får sin undervisning får besluta om de undantag från den ursprungliga skolformens bestämmelser som krävs med hänsyn till undervisningens uppläggning.”

Soliga hälsningar
Gudrun Löwendahl Björkman
www.GLBatgardsprogram.com 

Visste du föresten att Gudrun erbjuder förinspelade föreläsningar inom en mängd olika teman.

Beställ för 2 – Betala för 1 t.o.m. vecka 44 Läs mer, se trailers och beställ. Fyll i Kampanjkoden ”2 för 1”.

Läs mer och se om det är något för din enhet, skola eller kommun!