Till Frågor & svar

Främja skolnärvaro

Hur systematiserar vi vårt arbete med problematisk skolfrånvaro?

13 februari, 2025

Fråga:

Hej Tina,

Hur systematiserar vi vårt arbete med problematisk skolfrånvaro? 

Vi har märkt att problematisk skolfrånvaro ökar på vår skola och känner oss osäkra på var vi ska börja för att arbeta förebyggande. Vilka steg skulle du rekommendera för att tidigt upptäcka och hantera frånvaroproblem?

MVH F


Svar:

Hej F!

Tack för att du delar med dig av er situation och er vilja att ta tag i problematisk skolfrånvaro. Att ni vill arbeta förebyggande är verkligen en styrka och en viktig grund för att stötta eleverna på bästa sätt.

Det första steget är att se över skolans rutiner för att tidigt fånga upp elever som riskerar att hamna i frånvaro. Den statliga utredningen ”Saknad! Uppmärksamma elevers frånvaro och agera” trycker just på vikten av att se tidiga tecken och reagera på dem. Har ni redan en struktur för att identifiera och analysera frånvaromönster? Om inte, rekommenderar jag att ni börjar med att utveckla en sådan. Genom att regelbundet följa upp frånvarostatistik kan ni fånga tidiga signaler och snabbt agera. Här brukar ett samarbete mellan mentorer/klassföreståndare och elevhälsan vara gynnsam.

Här är några viktiga delar att ha med i ert förebyggande arbete:

Bygg trygga relationer. För elever som börjar dra sig undan är starka relationer med vuxna på skolan avgörande. Utse gärna en eller två nyckelpersoner som eleven känner förtroende för och som regelbundet kan checka in med eleven.

Skapa en tillgänglig lärmiljö. Gå igenom de sociala, pedagogiska och fysiska miljöerna på skolan. Finns det anpassningar som kan göras för att skapa en miljö där alla elever känner sig trygga och delaktiga?

Tydlig kommunikation och förutsägbarhet. Många elever behöver veta vad som ska hända för att känna sig trygga. Tydliga scheman, visuellt stöd och förberedelser inför förändringar kan hjälpa mycket.

Främja en närvarokultur. Lyft vikten av närvaro som en del av skolans gemensamma arbete och inkludera både elever och vårdnadshavare i samtalen kring detta.

En viktig nyckel i det här arbetet är att se varje elev som unik. Genom att bygga ett förtroendefullt samarbete mellan skolan, eleven och hemmet kan ni tillsammans skapa en plan som förebygger frånvaro och stärker elevens känsla av att höra till.

Jag hoppas detta ger er några konkreta steg att börja med. Lycka till med ert viktiga arbete!

/Tina