Till Frågor & svar

Sekretess

Information till vårdnadshavare

25 augusti, 2021

Fråga:

Hej!

Jag har en fråga som gäller barn i förskola. I det här fallet har mamman ensam vårdnad om barnet, men barnet bor växelvis hos mamma och pappa (50/50 av tiden). Får förskolan lov att lämna ut information till pappan, trots att han inte har vårdnad? Han hämtar och lämnar lika ofta som mamman. Kan förskolan kontakta pappa i samma utsträckning som mamman om det händer något?

Vill även tacka för alla frågor jag fått svar på genom åren här på er sida!

Med vänlig hälsning
Mathilda

Svar:

Hej Mathilda,

När det endast finns en vårdnadshavare är det denne som ska informeras I känsliga frågor som gäller barnet, En umgängesförälder har inte rätt att utan samtycke från vårdnadshavaren få veta sådant som gäller vårdnadshavaren eller barnet.

I det fall du nämner har båda föräldrarna delat lika på den tid man har barnet hos sig. Det innebär att det för pappan i ert fall kan vara viktigt att få veta sådant som pappan behöver veta inför hämtning eller lämning av barnet. Detta handlar nog oftast om praktiska saker. Ibland kan det gälla annat, t.ex. hur barnet mår, sjukdomar eller liknande förhållanden. I dessa fall ska ni först prata med mamman för att få ett klartecken muntligt att lämna pappan sådana uppgifter som ligger under sekretess och tystnadsplikt.

Jag kan tillägga att om barnet inte skulle komma till förskolan under dagar då barnet är hos pappan får mamman som vårdnadshavare informeras. Skulle det vara tvärtom har inte pappan rätt till samma information. Orsaken till detta är förstås att det är vårdnadshavaren som enligt föräldrabalken har ansvar för sitt barn.

Hälsningar från Staffan och tack för dina fina ord om våra svar när du har frågat oss experter på Elevhalsan.se.

Hälsning
Staffan