Till Frågor & svar

Råd till stressade gymnasieelever

26 april, 2013

Fråga:

Vilka råd skulle du ge till gymnasieelever som ständigt känner sig stressade och där även sömnen är påverkad negativt. Till slut blir även det som inte hör till skolan också stressande. Ständig stress leder till sämre skolresultat och det känns ju onödigt.
Tacksam för kloka råd!


Svar:

Det är många elever som känner sig stressade idag och stress genererar sömnproblem och vice versa. Jag ska försöka att lite kort beskriva tankarna bakom mitt arbete med stressade elever.

Grunden i hur jag jobbar med stresshantering är att strukturera, prioritera, kontrollera det kontrollerbara och släppa det okontrollerbara. Jag använder mig av en prioriteringslista, den finns i boken ”Så funkar det! -sömn, stress och lite annat”. Där skriver man ner allt man hr att göra. Det första steget i stresshantering är att inte ha saker i huvudet utan få ner allt på papper. Saker som far runt i huvudet skapar mycket stress och de tenderar att se ut att vara fler och viktigare än vad de egentligen är. Steg två är att se vad som har hög prioritet och vad man kan vänta med eller till
och med stryka. På så sätt får man kontroll på det som kontrollerbara. Sedan har vi en massa saker som inte går att kontrollera och de sakerna ska man släppa. Det kan vara lättare sagt än gjort men en teknik är att så fort tanken på sånt som ”varför sa jag så” eller ”vad ska folk tycka” dyker upp så motar jag bort tanken eller säger högt med ett leende ”Jag gör så gott jag kan”.

Hur man jobbar med detta i skolan finns med i kursen ”Sömnskola”. Nästa tillfälle för den är i Stockholm den 15/5 och i Göteborg den 22/5.

/Anna