Fråga
Hej,
Mitt barn blev nyligen avstängt från skolan i fem dagar, och vi blev omgående informerade om att beslutet inte var möjligt att överklaga. Efter att ha läst på mer om ämnet förstår vi nu att det inte stämmer och att beslutet faktiskt kan överklagas. Jag skulle uppskatta förtydligande om följande frågor:
– Finns det någon mening med att överklaga efter att avstängningen redan har genomförts? Skulle vår position gentemot skolan förändras om vi fick rätt i överklagandet?
– Hur ska följande tolkas: ”Domstolen kan besluta att det överklagade beslutet inte ska gälla tills vidare, vilket innebär att avstängningen inte träder i kraft omedelbart utan först efter att ärendet avgjorts i förvaltningsrätten.” Betyder detta att mitt barn kan fortsätta att gå i skolan under avstängning tills ärendet har avgjorts?
– Skolan har erbjudit kompensation för de dagar mitt barn missat under höstlovet. Rektorn påstår nu att om vi inte accepterar detta erbjudande på grund av en semesterresa, är de inte skyldiga att erbjuda kompensation vid andra tillfällen. Är det korrekt?
Tack för hjälp!
Med vänliga hälsningar,
/M
Svar:
Jag förutsätter att din fråga gäller en elev i grundskolan. Där kan en avstängning av rektor göras en vecka i taget men som mest två veckor under en termin.
Rektorn får inte delegera ett beslut om avstängning till någon annan. Innan rektorn beslutar om avstängning ska eleven och elevens vårdnadshavare få möjlighet att yttra sig. Rektorn ska informera huvudmannen om beslutet. Om eleven är under 18 år ska även socialnämnden informeras.
Beslutet ska dokumenteras skriftligt och gäller omedelbart om rektorn inte beslutar något annat. Beslutet kan överklagas. Och, som du skriver, domstolen får bestämma att det överklagade beslutet tills vidare inte ska gälla, det vill säga att avstängningen inte ska gälla omedelbart utan först efter att målet har avgjorts i förvaltningsrätten.Bestämmelserna om avstängning via rektorsbeslut och överklagande i de obligatoriska skolformerna finns i skollagens 5 kapitel, paragraferna 14-16 och 24 samt i 28 kapitel 9 paragraf. För att domstolen ska kunna ta ställning till inhibition (dvs att avstängningsbeslutet inte ska gälla omedelbart) fordras att överklagandet görs genast och helst dagarna innan beslutet verkställs i skolan.
Just därför är kontakten med och informationen till elev och vårdnadshavare viktig inför ett avstängningsbeslut. Barnet kan dock omedelbart stängas av. Det är först när förvaltningsrätten sagt att beslutet ska inhiberas som eleven har rätt att återgå i undervisning. Vid avstängning i gymnasieskolan kan den bestämmelsen ha större betydelse, eftersom en elev där kan stängas av som längst i tre terminer plus innevarande termin. Det finns alltid en mening med att överklaga.
Förvaltningsrätten kan till exempel finna att beslutet var olagligt och att andra åtgärder än avstängning hade varit lämpliga. Det kan även finnas brister i kommunikationen eller att möjligheten att överklaga inte framgick av beslutet. Detta kan vara till stöd för er i framtiden men även för andra elever och deras vårdnadshavare i hela landet.
Av bestämmelsen i skollagen 5 kapitel 14 paragraf, st. 3, framgår att eleven som stängs av i efterhand ska erbjudas kompensation för den undervisning som han eller hon gått miste om på grund av avstängningen. I förarbetena till den bestämmelsen sägs att eleven kan kompenseras genom att till exempel distansundervisning ges eller att en lärare vid några tillfällen kommer hem till eleven. Skolan är skyldig att i samverkan med elev och vårdnadshavare finna lösningar för detta och hänsyn ska tas till familjeförhållanden som kan påverka tiden för kompensation. Den behöver alltså inte ligga i direkt anslutning till elevens återkomst till skolan efter avstängningen.
Hälsningar Staffan