Till Frågor & svar

Dokumentation Sekretess

Hur kunna hjälpa en 18-åring som tvingats flytta hemifrån?

17 november, 2022

Fråga:

Hej,

En nu 18 årig tjej har farit illa i sitt hem. Varit utan mat, med avsikt att drabba bara henne m.m. Nu har hon flyttat från hemmet. Hennes far har helt förskjutit henne och bryr sig inte alls om henne. Finns det något man kan göra? Orosanmälan? Jag tycker det är så synd om henne och skulle önska att han inte bara kom undan med detta.

J

Svar:

Hej J,

Du skriver inte någonting om flickan som person. Är det en helt vanlig tjej utan fysisk eller psykisk funktionsnedsättning? Hon är 18 år nu men jag gissar att hon for illa även innan hon blev myndig. Inte heller framgår det om pappan är ensam förälder i huset men jag gissar det.

Konflikter mellan tonåriga barn och föräldrar är relativt vanliga. Det förekommer ofta att barn i princip förskjuts av föräldrarna och ibland flyttar hemifrån. Föräldrar är dock skyldiga att svara för sitt barns försörjning även efter 18 år ifall barnet går i gymnasieskolan men längst  till 21 år.

Bor hon hos en kompis nu eller har hon hittat egen bostad? Går hon fortfarande i gymnasiet har hon rätt till visst underhåll av sina föräldrar. En möjlighet kan vara att hon kontaktar socialtjänstens personal i kommunen för att beskriva sin situation. Eventuellt kan hon i den situation hon nu befinner sig i ha rätt till visst försörjningsstöd.

Du som vän är förstås också viktig om du har ork att finnas där. För henne är en vän det bästa man kan ha i en svår situation. Går hon i skolan finns också stödmöjligheter där i samtal med t.ex. en kurator. Men samtalsmöjlighet finns också i socialtjänsten och i hälso– och sjukvården. Kanske finns en möjlighet att relationen med pappan kan förbättras. När man kommer ifrån varandra under en period kan i bästa fall positiva saker hända; man kan komma till insikt och se möjligheter som inte tidigare upptäcktes. 

Jag vill också tillägga att anmälan till socialnämnden inte aktualiseras i detta fall, eftersom flickan är 18 år. 

Jag hoppas att situationen för din kompis så småningom förbättras. Du får gärna höra av dig igen om detta.

Hälsningar från Staffan