Fråga
Hej,
Jag arbetar som kurator på en gymnasieskola och har hamnat i ett etiskt dilemma. Under ett samtal har en elev berättat att hen blivit utsatt för både psykiskt och fysiskt våld i en tidigare nära relation. Även denna elev går på samma skola och båda är omyndiga än så länge. Inget fullständigt namn har uttalats men under samtalet nämndes ett förnamn och ett gymnasieprogram, vilket gör att jag kan ana vem den utsättande eleven är. Enligt eleven ska den tidigare partnern även blivit polisanmäld för övergrepp mot en annan person, innan deras relation, men på grund av att partnern var under 15 år då, ledde det ingenstans.
Eleven som jag pratat med har ej polisanmält det hen varit utsatt för och jag tänker att ett motivationsarbete behöver ske för att hen ska kunna få stöd och hjälp. Jag tänker att det bästa vore om polisanmälan sker av eleven och dennes vårdnadshavare.
Mitt huvudbry landar mer i oron för den misstänkt utsättande eleven och hur jag på bästa sätt bör hantera den. Jag blir orolig över hur denna elev mår och behandlar sina nära relationer. Det finns också signaler om att föräldrarna brister i sin vägledning och fostran. Jag behöver göra en orosanmälan men i dagsläget är jag inte 100 % säker på vem eleven är eftersom jag inte fått fullständiga eller tillräckliga personuppgifter. Jag tror dock att jag ganska enkelt kan få klarhet i detta.
Om jag gör en orosanmälan kommer det innebära att jag utlämnar eleven jag haft samtal med, eftersom det troligen blir uppenbart var uppgifterna kommer ifrån även om jag inte nödvändigtvis behöver namnge eleven. Gör jag inte en orosanmälan bryter jag mot min anmälningsplikt och risken att eleven fortsätter att utsätta andra.
Hur ska jag tänka, vad kan och vad bör jag göra?
A, kurator
Svar:
Hej A,
Du skickade en fråga till Elevhälsan.se i november, en fråga som blev bortglömd och inte ens öppnad förrän nu, några månader senare. Det ber jag om ursäkt för men skickar ett svar nu som du nog inte har någon nytta av.
Den situation du beskriver är inte lätt, inte heller frågan om anmälningsplikt. Vilken skyldighet har man som anställd i skolan att ta reda på en anonymiserad elev man känner oro för, för att därefter, när man vet namnet, göra en anmälan till socialnämnden? Där bedömer jag att det finns en begränsad undersökningsplikt. Det du skulle ha kunnat göra är förstås att ta kontakt med annan personal vid din skola som arbetar med just den elev du tror det handlar om och ställa mer allmänna frågor om den elevens situation och hälsoläge. Informationsutbyte mellan er handlar om etik, ifall ni arbetar vid samma kommunala skola/skolmyndighet eller vid samma friskola.
Polisanmälan görs bäst av eleven själv eller dennes föräldrar, det tycker jag också.. Men vet dom vad deras barn har varit med om? Ofta är detta en svår sak att prata om. Det har du kunnat föreslå eleven. Om detta hade varit en svår sak för eleven att vara med om så att hen drabbats svårt av det hade du även kunnat kontakta hemmet oavsett elevens uppfattning. Enligt föräldrabalken har de ett ansvar för sitt barn och behöver information ibland för att kunna ta det ansvaret i svåra situaioner.
Min gissning är att du inte gjorde någon anmälan. Möjligen kan man säga att det alltid finns en misstanke om att ett barn far illa när det barnet uppträder som det gör i en relation men jag är inte helt säker på det. I svåra bedömningssituationer finns ju också möjligheten att avidentifierat rådgöra med socialtjänstens personal för att få råd om hur du skulle kunna gå vidare.
Det vore spännande att såhär i efterhand få höra vad som hände, vad du gjorde.
Hälsningar från
Staffan
Frågeställarens svar:
Hej Staffan!
Tack för ditt svar och återkoppling. Även om det kom sent känns det ändå skönt att få lite bekräftat att jag inte varit helt ute och cyklat i min bedömning, så inga sura miner från mig
Jag motiverade eleven att berätta om det hen varit med om för sin vårdnadshavare, vilket eleven också slutligen gjorde och jag kunde då också råda och stötta vårdnadshavaren. Jag erbjöd och informerade både elev och vårdnadshavare om olika stöd som finns att tillgå och möjligheten att polisanmäla. Jag luskade inte vidare för att identifiera den andra eleven utan prioriterade att stötta och motivera elev och vårdnadshavare till denna.
Ha en fin dag!
Med vänlig hälsning
A