Till Frågor & svar

Sekretess

Sociala utredningsdelen inför eventuellt mottagande i särskola – hur göra?

21 september, 2022

Fråga:

Hej,

Du hade en föreläsning för vår kommun för en tid sedan då jag deltog. Där framförde du att vi har möjlighet att ställa frågor till dig nu en tid efter vilket jag tänkte nyttja.

Jag genomför som skolkurator den sociala utredningsdelen inför eventuellt mottagande i särskola. I denna del fick jag samtycke från vh att få ut utredning från socialtjänsten. Vissa delar av socialtjänstens utredning kommer nu framgå i min särskoleutredning. Min fråga till dig är hur du tänker kring socialtjänstens utredning framåt? Ska den biläggas den sociala särskoleutredningen i sin helhet eller bara de delar jag valt ut? Ska den ligga i elevakten efter eller skannas in i kuratorsjournalen i PMO eller malas? Jag tänker att det av rättssäkerhet ska vara tydligt varifrån jag tagit min information men det känns oetiskt att lämna ut utredningen från socialtjänsten i sin helhet och ha kvar den i elevakten för flera att ta del av.

Tack på förhand och med vänliga hälsningar
A

Svar:

Hej A,

Egentligen finns inget givet juridiskt svar på denna fråga men det är klokt av dig att även vilja beakta etiken.

Det är du som skolkurator som avgör vad i socialnämndens utredning som har relevans i det sammanhang det nu gäller – mottagande i särskolan. Övrigt innehåll är starkt integritetskänsligt men obehövligt. Därför föreslår jag att du  inte lägger hela utredningen i elevakten eller ens i kuratorsjournalen utan mal den. Den kan ses som ett arbetsmaterial som inte längre behövs utan kan rensas. Men- var noga med att  utredningen, via den beteckning den har hos socialnämnden, identifieras så att den/de som beslutar om mottagande kan se det.  På så sätt är rättssäkerheten garanterad.

Hälsningar från Staffan