Fråga:
Hej, hittade er hemsida när jag googlade runt lite och undrade om ni kanske har svar på en fråga.
Det jag hittar på Skolverkets hemsida är att grundskola + gymnasium etc. måste ha elevhälsoteam. Men jag hittade inget specifikt om just högskolor.
Varför jag frågar är för jag hade stor hjälp av elevhälsan i gymnasiet men sen förra året när jag började på en yrkeshögskola verkar det inte finnas någon jag kan vända mig till angående elevhälsofrågor.
Så mig fråga är alltså om det finns liknande lag/krav om elevhälsa för högskolor eller då specifikt yrkeshögskolor.
Tack för svar.
Mvh Lucy
Svar:
Hej Lucy
och tack för din fråga.
I lag (2009:128) om yrkeshögskolan finns inte något krav på en elevhälsa eller stödinsatser, så som det gör i skollagen (2010:800). Där anges ingenting alls om stödinsatser. När vi däremot tittar i förordning (2009:130) om yrkeshögskolan kan vi i 2 kap. 3§ hitta följande;
” Den ansvariga utbildningsanordnaren ska se till att… de studerande som behöver särskilt pedagogiskt stöd i utbildningen får sådant stöd.” Förordning (2016:155).
I 5 kap. 2 § förordning (2009:130) om yrkeshögskolan framgår sedan att yrkeshögskolan kan ansöka om statsbidrag respektive särskilda medel bl a för särskilt pedagogiskt stöd till studerande med funktionsnedsättning i utbildningarna. Förordning (2019:1071).
Gå gärna in på Yrkeshögskolans webbplats och läs hela deras text om pedagogiskt stöd och tillgänglighet. Deras text inleds med följande innehåll:
”Som studerande inom yrkeshögskolan har du rätt att vid behov få särskilt pedagogiskt stöd under dina studier. Särskilt pedagogiskt stöd är olika former av stödinsatser som ska kompensera svårigheter i studierna. Den studerande ska komma i en jämförbar situation med andra på utbildningen när det gäller kunskapsinhämtning och examination. För att nå en jämförbar situation kan olika personer behöva olika typer av stödinsatser.
Exempel på stödinsatser är: Anteckningsstöd, inläsning av litteratur, teckenspråkstolkning, mentorstöd av pedagog eller av medstuderande, anpassad examination (enskild examination eller muntlig examination). Utbildningen ska som utgångspunkt genomföras på det sätt som framgår av utbildningsplanen. Det betyder att det inte är möjligt att kräva eller göra alltför omfattande förändringar.”
Längre ner på samma webbsida står det mer om hur skolan kan ansöka om ekonomisk ersättning:
”Om ditt behov av stöd beror på en varaktig funktionsnedsättning kan skolan ansöka om att få ekonomisk ersättning från Myndigheten för yrkeshögskolan för vissa stödinsatser. Du måste då lämna ett underlag till skolan som bekräftar den funktionsnedsättning som gör att du behöver särskilt pedagogiskt stöd. Underlaget ska vara utfärdat av en person med formell kompetens att göra sådana bedömningar.”
Du kan även läsa mer på Myndigheten för yrkeshögskolan om ” Särskilt pedagogiskt stöd (SPS)”. Där finns exempelvis en handbok för utbildningsanordnaren. Den kom 2023 och uppdaterades i december 2023, så det är inte självklart att alla har hunnit läsa igenom den. Om du vill tipsa din yrkeshögskola om handboken så kan den laddas ner här Handbok om särskilt pedagogiskt stöd och nödvändiga stödinsatser.
Soliga hälsningar
Gudrun Löwendahl Björkman
www.GLBatgardsprogram.com
Visste du föresten att Gudrun erbjuder förinspelade föreläsningar inom en mängd olika teman, nu ligger åtta olika föreläsningar uppe. Är ni flera ges rabatter med tanke på det ekonomiska läget.
Läs mer och se om det är något för din enhet, skola eller kommun!
50% rabatt vid 10-19 deltagare dvs 2500 kr för 10 deltagare
55% rabatt vid 20-29 deltagare dvs 4500 kr för 20 deltagare
60% rabatt vid 30-39 deltagare dvs 6000 kr för 30 deltagare
65% rabatt vid 40-100 deltagare dvs 8000 kr för 40 deltagare