Till Frågor & svar

Dokumentation Sekretess

Måste jag som skolsköterska vittna i domstol i en vårdnadstvist?

24 februari, 2025

Fråga

Hej Staffan,

Jag har blivit kallad som vittne i huvudförhandling i tingsrätten om två veckor. En vårdnadstvist. Barnet är under 10 år. Ena föräldern har ensam vårdnad i nuläget. Det är den andra föräldern som kallat mig som vittne. Som skolsköterska har jag tystnadsplikt, men även vittnesplikt vilket innebär, om jag förstå det , att jag måste vittna, men utan vårdnadshavarens godkännande kan jag bara säga att jag har tystnadsplikt när frågor berör saker jag sett, hört eller gjort som skolsköterska. Saker jag sett, hört eller gjort som privatperson kan jag vittna om. Om inte domaren lyfter min sekretess i rummet.

Har jag förstått rätt?I detta fallet är det stor risk att vårdnadshavaren säger nej till att jag får vittna då det kan missgynna denna person, men om hen säger att det är okej, får jag släppa på all sekretess så länge det är relevant för målet?

MG

Svar:

Hej MG,

Jag har svarat på en liknande fråga som din tidigare på Elevhälsan och det svaret finns i länk nedan. Men jag kommer att svara på din fråga även nu.

Jag märker av din fråga att du väl förstår den komplicerade situation du hamnar i när du kallas till en förhandling i domstol. I rättegångsbalken 36:5 finns begränsningar i en sjuksköterskas vittnesplikt beskrivna men även möjlighet via ett samtycke eller vissa typer av brott, främst sexualbrott men även brott i övrigt vars lägsta möjliga straff kan vara 1 års fängelse. En vårdnadstvist och dess avgörande i domstol handlar inte om brott och hade det gjort det (t.ex. misshandel eller sexuellt övergrepp mot ett barn) skulle rättegången ha avsett detta.

Ett samtycke från den förälder som inte är vårdnadshavare ger dig full rätt att lämna uppgifter om denne. Men finns det inget samtycke från vårdnadshavaren måste du vara mycket försiktig med att alls säga något om dennes förhållanden. Du bör också tydligt veta att det samtycke som getts dig av den förälder som inte är vårdnadshavare innebär att du kan svara på alla frågor som ställs, även de som kan vara negativa för denne.

Att berätta om sådant som ligger utanför din tjänstgöring som skolsköterska och som du har kännedom om måste du också vara försiktig med, eftersom det kan vara svårt att separera det ena från det andra. Här bör du ha en strikt linje, eftersom det du vet från fritiden med tiden kommer att integreras med det du får i arbetet.

Mitt råd är att du kontaktar domstolen i god tid före förhandlingen och påpekar att det finns begränsningar i din möjlighet att vittna och att du vill att den frågan tas upp vid rättegången. Domaren/Rätten kan inte heller som absolut huvudregel besluta om att häva ditt förbud att vittna. För att detta ska vara möjligt måste man tydligt kunna visa att något undantag gäller just i detta fall, vilket knappast lär vara fallet.

Se en länk till tidigare svar här nedan. Behöver du kontakta mig igen inför eller under rättegången så gör det. Men meddela gärna vilken dag rättegången ska äga rum. Elevhälsan har mitt telefonnummer och mejladress.

Hälsningar

Staffan