Till Frågor & svar

Sekretess

Skolios- ska inte vi föräldrar få veta?

21 mars, 2024

Fråga

Hej!

Mitt barn berättade att vid hälsokontrollen så sa skolsköterskan att hon har 5 grader skolios och att det inte behöver göras någonting åt, hon sa att sköterskan även sagt annat som hon inte riktigt förstod. Vi föräldrar har inte fått denna information. Är skolsköterskan skyldig att informera oss?

Maria

Svar:

Hej Maria,

skolsköterskans besked om skolios till er dotter är enligt min mening ett besked som även en vårdnadshavare ska få. Du skriver inget om ditt barns ålder men gissningsvis är flickan kring puberteten, då skolios oftast diagnostiseras vid hälsoundersökningar i skolan eller i sjukvården.

På Doktor.se skriver man såhär om skolios:

”Skolios hos barn och ungdomar upptäcks vid elevhälsans kontroller, där barnen får böja sig framåt i stående läge. De som har skolios får då en snedhet som gör att ryggen lutar åt något håll.

De allra flesta skolioser innebär bara en lätt krökning och behöver inte behandlas. Det räcker då med vanlig fysisk aktivitet och regelbundna kontroller hos läkare. Om benen är olika långa, kan det hjälpa med ett inlägg i skon eller en förhöjd klack. Det kan göra att krökningen i ryggen rätas ut.  I en del fall finns risk att krökningen av ryggen förvärras, och då kan det behövas behandling.”

Jag anser att ni som vårdnadshavare behöver få information eftersom ni då har möjlighet att ställa frågor om eventuell behandling eller om annat stöd, t.ex. i form av lämpliga skor, träning och framtida kontroller. Det förvånar mig alltså att ni som föräldrar inte har informerats. Kanske någon av er skolsköterskor eller skolläkare som läser detta har en förklaring. Kontakta i så fall mig så lägger jag in det svaret efter det här.

Hälsningar

Staffan 

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson

21 mars 2024

Sekretess Staffan Olsson